Uniek KLM-vliegtuig onder de hamer voor Rode Kruis

Zondag 1 oktober komt er in Amsterdam een uniek vliegtuig op de markt. Het toestel MD-11 PH-KLM van KLM met schaal 1:25 uit Madurodam gaat onder de veilinghamer. In overleg met KLM stelt het Haagse themapark haar MD-11 beschikbaar voor een veiling tijdens de grootste Michelin Chef’s Table ooit, een benefietlunch in het Hotel Okura Amsterdam voor het Rode Kruis en de wederopbouw van Sint Maarten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Madurodam dat er een maquette geveild wordt.

120 manuren

Het KLM-vliegtuig van messing, 2,5 meter lang en een bijna even lange vleugelspanwijdte, sierde sinds de jaren ‘70 de luchthaven in Madurodam en weegt ruim 30 kilogram. Toentertijd kostte het maar liefst 120 manuren om de MD-11 met de hand na te maken volgens de officiële bouwtekening.

 

 

Madurodam haalde het vliegtuig in 2016 van haar landingsbaan, omdat de MD-11 al uit de vloot van KLM was verdwenen. Maar ondanks de bijna 43 jaar trouwe dienst op de kleinste luchthaven ter wereld verkeert het toestel nog altijd in perfecte conditie. Mede dankzij de twee onderhoudsbeurten van nog eens ruim 200 manuren die het toestel om de vijftien jaar kreeg in verband met de weersinvloeden op de maquette.

Knap staaltje vakmanschap

“In Madurodam doen wij er alles aan om een zo realistisch mogelijk beeld neer te zetten voor onze bezoekers. Ons atelier werkt daarom altijd volgens de officiële bouwtekeningen, en bouwt objecten tot op de millimeter nauwkeurig na. Alleen dan 25 keer kleiner dan de werkelijkheid. Zo zitten de ramen en het logo bij de MD-11 exact op de juiste plaats. Het verschalen van het vliegtuig vormde bij de bouw overigens een grote uitdaging: door de rondingen van het vliegtuig zijn er geen goede maatreferenties. Maar door de jaren heen hebben we van kenners alleen maar complimenten gekregen hoe waarheidsgetrouw het vliegtuig is nagebouwd”, aldus Joris van Dijk, directeur van Madurodam.

 

 

Om het vliegtuig ook bij de nieuwe eigenaar te laten schitteren, heeft het de afgelopen week nog een spoedbezoek aan het atelier gebracht. Het vliegtuig is voor een deel opnieuw bestickerd en voorzien van een nieuwe vernislaag. Van Dijk: ,,We hebben hier te maken met een pronkstuk. Voor liefhebbers is de veiling een ‘once in a lifetime opportunity’ om zo’n vliegtuig in het bezit te krijgen.”

Eenmalig

Het unieke aan dit veilingobject is namelijk niet alleen het maatwerk, maar vooral het eenmalige karakter. ,,Ons beleid is dat maquettes Madurodam nooit verlaten. Miniatuurgebouwen die niet te herstellen zijn, bouwen we opnieuw, uiteraard volgens de moderne technieken. En wanneer gebouwen in werkelijkheid veranderen, dan verandert de maquette bij ons vaak mee. Omdat KLM haar vloot moderniseert, doen wij dat nu ook in Madurodam”, benadrukt Van Dijk. Het weghalen van de MD-11 voor de veiling slaat dus geen gat in de vloot in Madurodam: er staat inmiddels een fonkelnieuwe KLM Boeing 787 Dreamliner bij de terminal van de luchthaven.

Gezamenlijk initiatief

Het is een gezamenlijk initiatief van KLM en Madurodam geweest om de MD-11 aan te bieden voor de veiling op zondag 1 oktober. Harm Kreulen, directeur KLM Nederland:

“Deze unieke gezamenlijke veiling benadrukt de hechte band die KLM al sinds de oprichting van Madurodam met het themapark heeft. De vloot van KLM heeft altijd onderdeel uitgemaakt van de Haagse miniatuurstad en die houden we up-to-date.”

Na 43 jaar trouwe dienst op deze kleinste luchthaven ter wereld verkeert het MD-11 toestel nog altijd in perfecte conditie. De veilingsactie, waarbij dit unieke stuk onder de hamer gaat, onderstreept bovendien de innige band tussen KLM en Sint Maarten. Na eerdere hulpacties wil KLM met deze veiling opnieuw benadrukken dat wij Sint Maarten niet in de steek laten!”

Internationale belangstelling

De verwachtingen voor dit kavel tijdens de veiling zijn hooggespannen. Zowel KLM als Madurodam hopen dat het vliegtuig voor een zo hoog mogelijke prijs afgehamerd wordt. In verband met het unieke object en de te verwachten internationale aandacht heeft Troostwijk Veilingen er belangeloos voor gezorgd dat zowel tijdens de benefietlunch in de zaal van Hotel Okura Amsterdam op de KLM-maquette uit Madurodam kan worden geboden, maar ook tegelijkertijd online. Voor dit unieke kavel en voor alle overige veilingitems kan vanaf woensdag 27 september al online geboden worden via https://www.troostwijkauctions.com/uk/hotel-okura-auction/01-25302/

Koop je fast-track kaarten voor Madurodam hier.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.