Holland America Line herbergt kunstcollectie ter waarde van $4,1 miljoen

Een van de meest bijzondere zaken aan boord van ieder Holland America Line schip is de opmerkelijke kunstcollectie van museumkwaliteit. Het nieuwste schip uit de vloot, het ms Koningsdam, dat in april 2016 in de vaart ging, is hierop geen uitzondering.

holland-america-line

Met een collectie ter waarde van $4,1 miljoen toont het schip de talenten van de vooraanstaande hospitality ontwerper Adam D. Tihany. Hij werkte samen met kunstcuratoren ArtLink en YSA Design om een spraakmakende collectie van diverse werken samen te stellen die het interieur aanvult.

Drijvende kunstgalerie

Het resultaat is een drijvende kunstgalerie van 1920 stukken met waardes van $500 tot $600.000 die op alle dekken, openbare ruimtes en staterooms te vinden is. Meer dan 21 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd onder de kunstenaars op de Koningsdam. Het zijn vooral kunstenaars uit Nederland, Amerika en Groot-Brittannië. De kunst op de Koningsdam komt in vele soorten zoals fotografie, schilderkunst, illustratieve kunst, prints en sculpturen. Veel van de kunst aan boord komt van opkomende kunstenaars en highlights Koningsdam’s focus op entertainment waarbij de thema’s muziek, dans en beweging centraal staan.

 

 

Niet-alledaagse materialen

Er zijn op het hele schip veel gemengde werken te vinden die gebruikmaken van niet-alledaagse materialen. Bubbeltjesplastic geïnjecteerd met verf, computerdisks op hout, speelgoedautootjes in hars, aluminiumdraad, gegoten papier en bamboe.

 

 

Het grootste en duurste stuk is het spectaculaire Atrium genaamd “Harps”. Deze is gebaseerd op een concept van Adam D. Tihany die aan het roer stond bij het scheepsontwerp en beschouwd wordt als één van ’s werelds meest prominente hospitality ontwerpers. Het $600,000 kostende stalen object weegt 7,5 ton en overspant drie dekken.

Spraakmakende kunst

“Uitgebreide collecties van unieke en spraakmakende kunst is altijd karakteristiek geweest voor onze elegante on board ambiance en Koningsdam toont één van onze meest spannende en eigentijdse collecties,” aldus Orlando Ashford, President Holland America Line.

“Onze gasten worden omringd door een groot aanbod van veelbetekende kunst wat past bij onze cruise ervaring en kunst prikkelt de zintuigen, verrijkt perspectieven, inspireert gesprekken en doorkruist culturele grenzen, net zoals dat reizen dat doet.”

Andere kostbare stukken zijn Jason Krugman’s “Quad Helix” lichtsculptuur in de Queen’s Lounge met een prijskaartje van $174.750, de op maat ontworpen globe van Swarovski kristallen gemaakt door de Nederlandse Studio Job ter waarde van $100,000 en de $54,000 kostende “Rabbit” van Bergen en Meyers in de Retreat. Deze laatste is het meest besproken kunstwerk aan boord.

Royal Goedewaagen

Een van de meest charmante stukken kan gevonden worden in de speciale tafels in het Grand Dutch Cafe op dek 3. Royal Goedewaagen maakte handgemaakte en handbeschilderde keramische gebouwen die de Nederlandse geschiedenis tonen. Het gaat hier om grachtenhuizen, molens, paleizen en huizen van de Zaanse Schans.

De Nederlander Peter Gentenaar exposeerde onlangs in het Louvre in Parijs en gasten van Holland America Line kunnen ook zijn boeiende twee etages hoge sculptuur in het hoofdrestaurant bewonderen. Het is getiteld “Vleugels van de Pharao” en gemaakt van gegoten papier, Belgisch linnen en bamboe. Gentenaar kwam tijdens de bouw van het schip in de werf aan boord om de installatie neer te zetten.

Een highlight voor veel Holland America Line fans zijn de historische kunstwerken die van het ms Ryndam en ms Statendam zijn gekomen. Deze schepen zijn overgegaan naar zusterrederij P&O Australia.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.