Campagne rond Reformatie-jubileum positief effect op toerisme Duitsland

De themacampagne ʹLuther 2017 – 500 Jahre Reformation in Deutschlandʹ van de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) wekt wereldwijd de belangstelling bij culturele toeristen en religieus georiënteerde reizigers. De campagne is eind oktober 2016 van start gegaan. Sindsdien is het aantal buitenlandse bezoekers aan Reformatie-gerelateerde plaatsen en bezienswaardigheden significantgestegen.

fietsen-duitsland

Culturele toerisme

Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de DZT, legt uit:

“De Reformatie is ontstaan in Duitsland. Daarmee beschikt het land over een heel sterk USP. Het jubileum geeft een flinke boost aan het culturele toerisme naar Duitsland. Sinds de start van het Lutherdecennium in 2008 hebben we dat wereldwijd gecommuniceerd door middel van vele campagnes. Veel regio’s in culturele reisbestemming Duitsland profiteren hiervan.”

 

 

Internationale overnachtingen

Zo is het aantal internationale overnachtingen in Saksen-Anhalt van januari tot eind juni 2017 met 17,9 procent gestegen. Onder de toeristische gebieden in Duitsland is AnhaltWittenberg koploper met een toename van 51,1 procent. Thomas Einsfelder, manager van Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH:

“We zijn erg blij dat het Reformatie-jubileum het toerisme in Saksen-Anhalt zo’n enorme boost geeft en dat we vooral veel bezoekers uit het buitenland mogen verwelkomen. Hieruit blijkt dat SaksenAnhalt ook op internationaal niveau steeds populairder wordt als reisbestemming.”

Bärbel Grönegres, manager van Thüringer Tourismus GmbH: “Ontdek Luther en de Reformatie op de oorspronkelijke locaties – dat hebben we onze gasten uit binnen- en buitenland beloofd. Het succes spreekt boekdelen. Op alle belangrijke locaties is er sprake van grote groei, zowel bij het aantal bezoekers als bij het aantal gasten in hotels.”

Bovengemiddelde groei

Thüringen behaalt in vergelijking met andere deelstaten eveneens een bovengemiddelde groei op het gebied van de internationale overnachtingen: 8,7 procent. Topbestemmingen in het eerste halfjaar van 2017 waren Eisenach (plus 20,9 procent) en Erfurt (plus 15 procent). Vooral markten die een sterke band hebben met de Reformatie, zoals de VS, Zweden en Denemarken, genereerden dubbele groeicijfers. De explosief gestegen bezoekersaantallen in veel Luther-plaatsen bevestigen de toeristische relevantie van het Reformatie-jubileum.

 

 

Zo bezochten in het eerste halfjaar van 2017 bijna 34.000 bezoekers het gerenoveerde en uitgebreide ʹLutherhaus Eisenachʹ‒ een stijging van 86 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De tentoonstelling ʹLuther und die Deutschenʹ in de Wartburg werd bezocht door 100.000 belangstellenden. Het percentage buitenlandse gasten ligt met 22 procent beduidend hoger dan het landelijke gemiddelde. Het ʹLutherhausʹ in Wittenberg kon ruim 50 procent meer gasten verwelkomen dan het voorgaande jaar. De bezoekersaantallen van het Luthers ouderlijk huis, geboortehuis en sterfhuis en het ʹMelanchtonhausʹ zijn zelfs meer dan verdubbeld.

wandelen-familie-Bad-Iburg-duitsland

Reisbestemming Duitsland

“De consequente focus van de themacampagne op onze digitale strategie brengt de symbolische figuur Maarten Luther en het enorme maatschappelijke effect van de historische gebeurtenissen met behulp van actuele middelen succesvol in beeld. Zo krijgt culturele reisbestemming Duitsland een modern en levendig karakter”, vertelt Petra Hedorfer over het strategische uitgangspunt van de campagne. Zo presenteert de DZT een eigen landingpage het thema Reformatie doelgroepgericht in negen talen. Acht speciaal vormgegeven ʹLuther-routesʹlangs de woon- en werkplaatsen van de reformator, een interactieve landkaart, zeven 360°-video’s, een animatiefilm met toeristisch relevante gegevens en feiten en de transmediaal geïntegreerde Playmobil-figuur Maarten Luther maken mensen enthousiast voor een bezoek aan het Reformatieland. Influencer-tours belichten bijzondere locaties langs de Luther-routes en verspreiden ze op alle relevante social media-platforms, zoals Facebook, Instagram en Youtube. De hashtag #luthercountry koppelt de social mediaactiviteiten aan elkaar.

Bovendien organiseerde de DZT in het kader van de campagne vele pr-acties met een bijzonder karakter, waaronder een digitale hologram-installatie van Luther bij de centrale viering van de Dag van de Duitse eenheid in 2016 in de residentie van de ambassadeur van de VS.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.