Kom naar de tentoonstelling van Matthew Monahan – Mensbeeld

Van prehistorische grotfiguren tot en met de moderne wereldburger: de Amerikaanse kunstenaar Matthew Monahan put inspiratie uit hun primitieve, mystieke, klassieke of alledaagse schoonheid en assembleert een vreemde, nieuwe mens die in geen enkel hokje hoeft te passen.


Verily Klaassen, Hoofd Kunstzaken van de Rabobank, koos uit de Rabo Kunstcollectie sculpturen en tekeningen van de kunstenaar voor de tentoonstelling Matthew Monahan – Mensbeeld in Kranenburgh. Te zien van 8 oktober 2017 t/m 7 januari 2018.

Raadselachtige mensfiguren

In de raadselachtige mensfiguren van Matthew Monahan (Eureka, VS, 1972) botsen abstractie en figuratie, herkenbaarheid en mysterie met elkaar. Dit geldt ook voor materialen die hij kiest: ze zijn atypisch en verschijnen in wonderlijke combinaties, zoals kwetsbaar papier en harde steen in zijn sculptuur St. Julian and Wall. Alleskunner Monahan wil het hele creatieve proces zelf beheersen; alle ‘scherven’ of onderdelen waaruit hij zijn beelden samenstelt zijn door hemzelf gemaakt.

 

 

Uit iconische scherven stelt de kunstenaar een vreemde, nieuwe mens samen die in geen enkel hokje past. In zijn werk Untitled (1998) laat hij een boeddha-achtige gedaante opdoemen, bedekt met tribale tatoeages. In Rust Never Sleeps (2011) zien we de schim van een klassieke krijger, of kunnen we er een vrouw in ontdekken?

 

 

Met humor en brutaliteit stelt het werk van Matthew Monahan ons aan tijd en cultuur onderhevige mensbeeld centraal. Monahan studeerde aan de Rietveld Academie en de Ateliers Amsterdam, en woont en werkt in Los Angeles.

Rabo Kunstcollectie verzamelt al ruim dertig jaar sleutelwerken in het oeuvre van toonaangevende hedendaagse kunstenaars; kunstwerken die niet alleen het verhaal vertellen van een kunstcollectie, maar ook symbool staan voor een tijdsgewricht. Belangrijke verhaallijnen in de collectie zijn mensbeeld, engagement en conceptuele werken. De Rabo Kunstcollectie brengt de werken actief onder de aandacht van een breed publiek als bron van kennis, inspiratie en ontmoeting.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Rabo Kunstcollectie. Tentoonstelling Matthew Monahan – Mensbeeld. Rabo Kunstcollectie verkent het museum | 8 okt 2017 – 7 jan 2018. Kranenburgh opent op 8 oktober eveneens de tentoonstellingen HAN BENNINK (over jazzdrummer en beeldend kunstenaar Bennink), De Boswachter | Blommers & Schumm – Adolphe Burdet (fotografie, i.s.m. het Nederlands Fotomuseum) en Terug naar de bron (rondom Collectie Kranenburgh en Bergense School).

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.