Hoge spanning en ontlading, waar komt bliksem eigenlijk vandaan?

De lucht is donkergrijs, het waait, het regent en er klinkt een rollende donder: er is onweer op komst. Dan is er een flits, bliksem! Maar… wat is bliksem precies? En hoe ontstaat het eigenlijk? Natuurkundige Frank Linde van de Universiteit van Amsterdam neemt kinderen mee in de wereld van hoge spanning en ontlading tijdens de Kinderlezing, op zondag 17 september bij NEMO Science Museum.

Kinderlezingen NEMO

Kinderlezing

Nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar komen er zondag achter dat het nog niet meevalt om bliksem te maken. ‘Er zijn positief en negatief geladen deeltjes nodig om een mooie, felle bliksemschicht te krijgen,’ zegt Linde. ‘Maar hoe het precies zit, daar wordt nog steeds onderzoek naar gedaan.’ Hij legt in de Kinderlezing wel uit hoe de positief en negatief geladen deeltjes heten die nodig zijn om bliksem te krijgen en dat alles op aarde (mensen, dieren en dingen) uit deze deeltjes zijn opgebouwd.

 

 

Linde is natuurkundige en houdt zich bezig met zwaartekrachtsgolven en hoge energie-fysica. Bij de onderzoeken die hij doet, komen kosmische stralingen uit het universum (kleine elektrisch geladen deeltjes) kijken. En om bliksem te krijgen, zijn zulk soort elektrisch geladen deeltjes erg belangrijk.

 

 

Bliksem heeft dus te maken met elektrische ladingen. Om erachter te komen hoe precies werkt, gebruikt Linde de Wimshurst elektriseermachine. Met deze machine kunnen elektrische ladingen worden opgewekt, waarbij de vonken in het rond vliegen. En ook komt een heel grote metalen bol aan te pas, de Van de Graaffgenerator, waarmee ladingen tot wel 200.000 volt kunnen worden bereikt!

Kinderlezingen bij NEMO

De Kinderlezing vindt maandelijks op zondagmiddag 13.00 uur plaats bij NEMO Science Museum in Amsterdam. Kosten zijn 5,- per losse lezing en 2,50 voor UvA-medewerkers en hun kinderen, bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een Museumkaart. Reserveer een plekje en bekijk het programma via de site.

 

Ontvang tips voor reizen met kinderen

Ontdek elke dag een samenvatting met het laatste nieuws en actuele events van wereldwijde bestemmingen in je inbox. (en we sturen geen spam)

  • Voer een getal kleiner dan of gelijk aan 5 in.

Comments are closed.