Van ecolodges en wijnvaten tot een voormalige gevangenis

We hebben het allemaal wel eens ervaren: troosteloze hotels met doodsaaie lobby’s en receptionistes die je naam al vergeten zijn wanneer je van de balie wegloopt.

Verkies je liever kleinschalige aparte accommodaties met een hart voor de natuur boven betonnen slaapkamerfabrieken, dan kun je in Slovenië kiezen uit verschillende aparte accommodaties waarvan meerdere ook het het label Slovenia Green Accommodation hebben. Via de website www.slovenia.info kan een Engelstalige ‘Slovenia Green’ brochure worden gedownload.

Biologische boerderij

De Trnulja Estate nabij Ljubljana is een biologische boerderij die gerund wordt door Urša en Miha. Ze verbouwen graan, hennep en houden veel dieren. Ze hebben vier prachtige appartementen en een studio op hun terrein staan, koken smaakvolle gerechten in hun restaurant en organiseren uitjes en activiteiten voor families met kinderen. www.trnulja.com

Ga je op stedentrip naar Ljubljana, dan is the Park Hotel een goede groene keuze. Het heeft niet alleen een Green Accommodation certificaat maar ook een Travelife Gold Award, Travelife is een internationale certificering voor duurzaamheid.

 

 

Voormalige gevangenis

Slapen in een cel in een voormalige gevangenis met een gerust geweten, dan is het Celica Hostel in Lubljana een bijzondere ervaring.

 

 

20 cellen zijn door verschillende kunstenaars getransformeerd tot bijzondere accommodaties, de kamers zijn allemaal verschillend ingericht maar hebben wel alle de originele tralies in de deuren en ramen. Het heeft tevens de Travelife Gold Award.

In het oude centrum van het dorp Luče nabij de vallei van Logar kigt het Raduha House. Het dankt zijn naam aan de gelijknamige, een populair wandelgebied. Je kunt er overnachten in een verbouwde hooizolder, een boomhut of de voormalige prachtig verbouwde stal.

Het landhuis Kenda Manor uit 1377 nabij Idrija is aangesloten bij Relaix & Chateaux en dan weet je dat het goed zit. Het is prachtig gerestaureerd en in oude glorie hersteld. De 11 kamers zijn met antiek meubilair ingericht.

Kasteelheer

Een van de mooiste kastelen in Slovenië is die van Otočec gelegen op een klein eilandje in de Krka rivier. Het is verbouwd met behoud van alle gotische en renaissance elementen tot een luxe 5-sterren hotel en lid van de Relais & Chateaux keten.

Slaap je liever in een hotel niet te ver van het meer van Bled dan is het Lectar House of Tradition in Radovljica een aanrader. Het heeft negen kamers en gasten kunnen een ‘lect maken’ workshop volgen, het bakken van een Sloveense hartvormige koekje En mooi meegenomen: Radovljica is met zijn intact gebleven historisch centrum een van de mooiste dorpen in Slovenië.

Wellness

Een paar dagen ontspannen in een eco-wellness resort, dan is een verblijf in het luxe Ortenia Eco Apartments in Podčetrtek in het oosten van Slovenië een oase van rust. Het ligt in een zeer groene omgeving met volop mogelijkheden om te fietsen, wandelen, paardrijden en golfen. De appartementen zijn zeer stijlvol ingericht met ieder een eigen thema en kleurschakering. www.ortenia.com

De Koren Camp in Kobarid in het noordwesten van Slovenië is de eerste camping is in het land met een Europese ecolabel. Het ligt prachtig langs de Soča rivier. Alles staat in het teken van respect voor de natuur dat in de gehele bedrijfsvoering wordt doorgevoerd. Ook leuk zijn de zes eco-chalets van 100m² – in twee ervan zijn honden toegestaan.

Glamping

Het Garden Village Bled resort op 300 meter van het meer van Bled is een bijna sprookjesachtige camping, ecologisch en zeer innovatief ontworpen met respect voor de natuur en de omgeving. Schitterende boomhutten, glamping tenten met houten hottubs, piertenten en zeer luxe chalets met massagebaden. Ontbijten en dineren met grasmatten op de tafels doe je in het Greenhouse restaurant.

Ook nabij het meer van Bled ligt 5-sterren camping Gozdne Vile Glamping. Naast plekken voor tenten staan er in een hoek van de camping mini chalets met ieder zijn eigen hottub. Vanuit je bed kijk je door het raam op een groen bos. www.sava-hotels-resorts.com

Een glamping camping rondom het thema kruiden vind je in Ljubno bij de rivier Savinja. Het heeft tien prachtige canvas glamping ten op houten vlonders met ene apart wellness centrum met kruidenbehandelingen. Uiteraard is er een grote kruidentuin.

In het hart van Bela Krajina in het zuiden van Slovenië ligt in bij het dorpje Krasinec het mooie glamping Kolpa Resort met luxe cottages en glamping tenten.

Een bijzondere berghut ligt in het Kanin gebergte bij de plaats Bovec, ’s winters een skiresort en in de zomermaanden een mooi wandelgebied. De hut op 2260 meter hoogte heeft een capaciteit van 9 personen en biedt een weergaloos uitzicht op de omgeving.

Rozig slapen in wijnvaten

Overnachten in heuse wijnvaten kan in de camping Terme Ptuj dat pal naast het gelijknamige waterpretpark ligt. Er zijn 8 vaten met geschikt voor 2 personen, het negende vat wordt een sauna.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.