Transalentejo: nieuwe wandelbeleving rond Portugese Alqueva meer

Tussen Lissabon en de Algarve ligt één van de meest onontdekte gebieden van Portugal: de Alentejo. De regio is een ‘must-see’ voor wandelaars, in het bijzonder met de komst van het nieuwste wandelnetwerk Transalentejo. Deze elf bewegwijzerde wandelingen – langs de grens met Spanje – lopen dwars door de mooiste plekjes van de Portugese regio.

Het nieuwe wandelnetwerk Transalentejo is een verzameling van elf bewegwijzerde wandelingen en loopt langs de grens met Spanje van de Serra d’Ossa tot de zuidelijker gelegen Tapada Grande. Daar waar ook het internationaal bekende beschermde natuurgebied Parque Natural do Valedo Guadiana te vinden is.

‘Het witte goud van de Alentejo’

Serra d’Ossa is hét heuvelgebied van de Alentejo (circa 700 meter hoog) en staat bekend om haar marmergroeven, ook wel het witte goud van de Alentejo. Onder meer de steden Borba, Vila Viçosa en Estremoz zijn ermee gebouwd en stuk voor stuk indrukwekkende bezienswaardigheden te noemen. Daarnaast lopen de nieuwe Transalentejo-wandelroutes door het Natuurpark Guadiana, dat in 1995 is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Het landschap is er open en weids met oneindige vlaktes, hier en daar begroeid met steen- of kurkeiken en wijngaarden.
De elf wandelingen in dit nog vrij onbekende gebied variëren van 8 tot 22 km. De trajecten zijn duidelijk weergegeven op een topografische kaart en de moeilijkheidsgraad varieert van makkelijk tot moeilijk; er is dus voor elk wat wils.

 

 

Authentieke dorpjes, windmolens en Eucalyptusbossen

Veel van de Transalentejo-wandelingen beginnen of eindigen in de mooiste plekjes van de Alentejo. Neem bijvoorbeeld stadjes als Beja, Moura, Mértola, met kleinschalige accommodaties en restaurants waar ze de sterren van de regionale hemel koken. Langs de wandelpaden van Transalentejo leren wandelaars de Alentejo, de lokale bevolking en hun cultuur écht kennen.

 

 

Vooral in het najaar – wanneer de zomerhitte langs de Percursos Pedestres do Alentejo verdwenen is – zijn de slaperige dorpjes, de menhirs, eucalyptusbossen, wijngaarden, windmolens, indrukwekkende rotsformaties en de meren en rivieren een bezoek meer dan waard.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.