Turkije zet grote stappen als wandelvakantiebestemming

Wordt het imago van Turkije gedicteerd door zon, zand en zee, één onderbelicht aspect van het land is ongetwijfeld de natuur die zich uitstekend leent voor korte of lange wandel- en mountainbikevakanties.

Of men nu langs de indrukwekkende kustlijn in het Zuiden of Noorden loopt, geflankeerd wil worden door culturele hoogtepunten, te voet het sprookjeslandschap van Cappadocië wil verkennen, in de voetsporen wil stappen van profeet Abraham, te paard de route volgen van de Ottomaans reiziger Evliya Çelebi of bergen wil bewandelen, Turkije biedt toeristen die de kuitspieren willen inspannen voldoende opties. Het verkeersbureau heeft 12 mooie afwisselende wandelroutes – enkele zijn ook geschikt om te fietsen of op een paard te berijden – gebundeld in een Engelstalige uitgave getiteld ‘Turkey’s Cultural Routes’. Het mapje met de routes wordt gratis toegestuurd, stuur een e-mail naar info@welkominturkije.nl onder vermelding van ‘wandelgids Turkey’s Cultural Routes’. Ze kunnen ook via www.welkominturkije.nl gedownload worden.

St Paul’s Trail en Lycian Way

Iedere route wordt kort omschreven en er wordt een opsomming van de hoogtepunten onderweg gegeven. Op de achterzijde staan kaarten waarop de route is afgebeeld. GPS coördinaten van alle routes zijn beschikbaar. De moeders aller tochten in Turkije zijn ongetwijfeld de Lycian Way en de St Paul’s Trail. De eerste is een 509 km lang voetpad langs de zuidkust tussen Fethiye en Antalya. Met uitzondering van enkele etappes die landinwaarts de bergen de bergen in gaan, kun je langs de kust vrijwel overal overnachten. De route is in 1999 ontwikkeld door Kate Clow, een Engelse die al vele jaren in Turkije woont. Het pad kan twee kanten worden gelopen. In 2004 ontwikkelde zij een tweede GR-pad onder de naam St Paul Trail, vernoemd naar apostel Paulus die tijdens zijn missiereizen het Christendom verspreidde. Het is een 500 km lange route tussen Perge (10 km ten oosten van Antalya) tot Yalvac. In tegenstelling tot de Lycian Way gaat dit traject het binnenland in.

 

 

Lopen door een geschiedenisboek

Redelijk nieuw is de Phrygian Way – een route van 400 km – vernoemd naar de Phrygiërs die vanaf 800 v. Chr. begonnen met het opbouwen van een groot rijk tussen Ankara en Eskişehir. De trektocht lijkt op een wandeling door een geschiedenisboek met tientallen overblijfselen waaronder tempels, graftombes en rotschilderingen. Er zijn drie startpunten en de route leidt door prachtige valleien waaronder Sakarya. Beste wandelseizoen voor deze tocht is voor- en najaar.

Bergen

Is wandelen in een bergachtige omgeving meer jouw ding, dan is het Küre Mountains National Park zeker een optie.

 

 

Het is sinds 2012 een Pan Park. Het strekt zich uit over de provincies Bartin en Kastamonu in het Noorden en bestrijkt een gebied van 370 km². Er is een netwerk van in totaal 762 km aan wandelpaden en 828km aan mountainbikeroutes.

Ook het Kaçkar gebergte – in het noorden van Turkije niet te ver van de grens met Georgië – is een prachtig wandelgebied. Wandelroutes bestaan uit 32 met elkaar verbonden trajecten en veel bevinden zich boven de boomgrens van 2100 meter en staan dus garant voor geweldige uitzichten.

Te paard

Ook liefhebbers van paardrijvakanties komen in Turkije aan hun trekken. Avontuurlijke trektochten te paard kunnen onder meer gemaakt worden langs de Evliya Çelebi Way – de route die deze Turkse ontdekkingsreiziger maakte tussen Altinova in Yalova en Simav in Kütahya. De totale lengte is 500 km maar uiteraard kan men kortere etappes afleggen. Deze route kan ook te voet of op de fiets worden afgelegd.

De overige routes die beschreven worden, zijn de Hittitische wandelroutes op het schiereiland Anatolië, de Onafhankelijkheidsroute tussen Inebolu en Kastamonu aan de Zwarte Zeekust, de Eskipazar Trail in de provincie Karabük, een tocht in de voetsporen van de profeet Abraham vanuit Sanliurfa en het parcours van de Sultan’s trail – vernoemd naar sultan Süleyman – in Turkije.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.