Deze zomer waren regelmatig verontrustende berichten uit diverse grote steden te horen. Ze werden overspoeld met toeristen, zo leek het. Inwoners van deze toeristische trekpleisters zijn het moe. Toch is niet zozeer het fors aantal toeristen het probleem, maar het feit dat ze vaak in piekgolven komen. In 2017 lijkt nu een lichte kentering zichtbaar, veroorzaakt door een betere spreiding van stedentrips.

Stedentrip Barcelona
Toerisme economische motor van formaat
Het toerisme zit in de lift. Wereldwijd zijn ruim 10% van alle banen verbonden met de een of andere vorm van toerisme. De totale omzet is 6400 miljard euro (bron: Oxford Economics) en deze zal nog stijgen wanneer inwoners van China en vergelijkbare landen straks vaker erop uit trekken. De bijdrage van toerisme aan de totale economische groei neemt komende jaren naar verwachting dus nog toe. Toch is er niet alleen maar sprake van een hoerastemming. De ontwikkeling veroorzaakt bijvoorbeeld overlast in diverse Europese steden. Zo slaakten Venetiëv en Barcelona al noodkreten en in eigen land trekt Amsterdam met regelmaat aan de bel. Toch zitten deze drie steden helemaal niet in de top 3 van de toeristische topbestemmingen, dat zijn namelijk nog steeds Parijs, Londen en (met stip) Berlijn.
De stedentrip als alternatief
De populariteit van stedentrips, meestal korte reizen van zo’n 1 tot 3 dagen, neemt kortom gestaag toe. Die ontwikkeling is al een tijd aan de gang, zo blijkt uit onderzoek van IPK International. Deze constateerde tussen 2007 en 2014 een groei van 60% aan stedentrips. In 2014 bijvoorbeeld werden er alleen al in Europa 70 miljoen stedentrips geboekt.
Ook het aantal bestemmingen neemt elk jaar toe. Hoe kan het nu dat sommige steden zuchten onder het bezoekersaantal, terwijl andere steden er minder moeite mee hebben? Dat lijkt vooral te liggen aan de spreiding van het aantal bezoekers over de maanden van het jaar én aan het aantal alternatieven dat toeristen eventueel hebben. We hebben het dan met name over een redelijke spreiding van het totale aantal jaartrips over meerdere locaties.
Tijdstip stedentrip verschuift
Zo blijkt het meest populaire land voor een stedentrip niet Italië, Frankrijk of Spanje te zijn, maar … Duitsland. Bestemmingen zijn meerdere steden, met als topper Berlijn. Terwijl inderdaad uit Berlijn soms klachten sijpelen over massatoerisme, zijn die niet te horen uit andere Duitse toeristische trekpleisters als Keulen, Hamburg, Düsseldorf, Hannover en Winterberg. Er lijkt sprake van een zelfregulatie. Als we bijvoorbeeld naar stedentrips kijken, vonden deze vroeger vrijwel altijd plaats in de zomermaanden. De vakantiebestemming was in zo’n geval vaak een grote stad. Uit Duits onderzoek blijkt dat dit sinds 2014 verschuift: pakweg de helft van dit soort vakanties vindt plaats in de zomer en de andere helft van de stedentrips gedurende de rest van het jaar. (bron: Vakantiejager.nl)
Diversificatie naar doelgroep
Ook het aanbod aan alternatieven in een land draagt bij aan soepel omgaan met massatoerisme. Daarbij speelt het professioneel veld een sleutelrol. De “Deutsche Tourismusverband” (DTV) doet bijvoorbeeld al sinds 1995 onderzoek naar stadstoerisme. Zij zet naar aanleiding daarvan vooral in op diversiteit: zowel promotie van “grote steden” als “kleine cultuursteden”. (bron: Städtestudie DTV).
Concreet: van 2072 Duitse steden worden 203 aangemerkt als “Tourismusstädte”. Deze diversificatie in promotie kan als voorbeeld dienen. Dus: niet enkel Barcelona promoten, maar ook het historische Tarragona en Gerona. In Nederland: niet enkel Amsterdam maar ook Groningen en het Zuid-Limburgse Parkstad promoten (door WTCC in 2016 uitgeroepen tot beste toeristische bestemming ter wereld).
Lees elke dag het laatste nieuws
Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
"*" geeft vereiste velden aan