Vakanties in particuliere woningen steeds populairder

Het aantal vakanties in particuliere woningen neemt toe. Zo’n 12% van de Nederlanders (18+ jaar) heeft het afgelopen jaar tijdens een vakantie in een particuliere woning overnacht. In totaal ging het daarbij om 2,4 miljoen verblijven. Voor de komende jaren lijkt een verdere groei mogelijk: 40% van de Nederlandse bevolking staat open voor het huren van een privéaccommodatie tijdens een vakantie. Dit blijkt uit onderzoek dat NBTC-NIPO Research heeft uitgevoerd naar de rol van de deeleconomie binnen de Nederlandse vakantiemarkt.

Meeste vakanties in privéwoningen in het buitenland

Ongeveer 75% van de vakanties in particuliere woningen vindt in het buitenland plaats. Spanje, Duitsland en Frankrijk zijn het meest in trek. In Nederland zijn vooral Noord-, Zuid-Holland en Gelderland populair. Waar vakantiegangers in het buitenland vooral naar de steden trekken, kiest men in Nederland veelal voor een privéaccommodatie aan de kust.

 

 

Verblijf in particuliere woningen vooral populair onder 25-34 jarigen

Vakanties in een particuliere woning zijn vooral populair bij jongere leeftijdsgroepen. Maar liefst 3 op de 10 vakanties in particuliere woningen komt voor rekening van de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar. Het verblijfstype is daarnaast ook populair onder de hogere sociale klassen en inwoners van de grote steden.

Prijs meest belangrijk in keuze van particuliere woning

Voor bijna de helft van de vakantiegangers die voor een particulier slaapadres koos, vormt een lagere prijs de belangrijkste reden. Als tweede motief wordt de veelal bijzondere locatie van particuliere woningen genoemd. Het contact met locals en ‘je minder toerist voelen’ volgt als derde reden.

 

 

Verblijf in particuliere accommodatie concurreert vooral met hotels

De komst van online verhuurplatforms als Airbnb hebben het aanbod van particuliere slaapplekken meer toegankelijk gemaakt. Dit heeft echter maar in beperkte mate geleid tot marktvergroting. Slechts 5% van de vakantiegangers zou zonder de verhuurplatforms de vakantie niet hebben ondernomen. In vrijwel alle gevallen had de vakantieganger zijn vakantie op een andere manier geboekt of had men een ander type accommodatie gekozen, waarbij het hotel het meest wordt genoemd.

Een potentiële markt van 5,4 miljoen Nederlanders

Vakanties in een particuliere woning zijn populair onder Nederlanders. Zo’n 40% overweegt in de toekomst tijdens vakanties een eigen woning of appartement van een particulier te huren. Jongeren zijn daarbij sterk vertegenwoordigd, maar opvallend is dat vooral ook gezinnen met jonge kinderen in de toekomst meer gebruik willen maken van particuliere verhuur tijdens hun vakantie. Het feit dat een particuliere woning veelal een voordeliger alternatief is ten opzichte van een verblijf in een hotel zal hier zeker in meespelen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.