Terug in de tijd: De 10 mooiste (on)bekende kastelen van Nederland

Een dag cultuur snuiven in eigen land? Met zijn honderden kastelen heeft Nederland een rijke Middeleeuwse historie. Veel van deze kastelen kun je ook van binnen bekijken. Logis Hotels Nederland – dat de omgeving van zijn hotels als geen ander kent – zet er tien op een rij. Dus ga er deze zomer op uit en waan jezelf in de tijd van graven, ridders en jonkvrouwen.

luchtfoto-kasteeldehaar

1. Kasteel De Haar – Haarzuilens (Utrecht)

De eerste tip is meteen het grootste kasteel van Nederland. Niemand minder dan architect Pierre Cuypers – die ook het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam ontwierp – kreeg de opdracht voor restauratie aan het eind van de negentiende eeuw.

2. Kasteel Doorwerth – Doorwerth (Gelderland)

In kasteel Doorwerth zijn drie musea gevestigd. Op de stuwwal erachter vind je een afwisselend heuvellandschap, waar het heerlijk wandelen en fietsen is.

Kasteel Doorwerth. Foto Vincent van Zeijst

Kasteel Doorwerth. Foto Vincent van Zeijst

3. Kasteel Ammersoyen – Ammerzoden (Gelderland)

Kasteel Ammersoyen is een van de best bewaarde Middeleeuwse waterburchten in ons land. Het is gebouwd volgens het door graaf Floris V geïntroduceerde kasteeltype: een vierkant grondplan met vier hoektorens.

4. Kasteel De Doornenburg – Doornenburg (Gelderland)

Dankzij zijn uitgestrekte voorburcht is kasteel De Doornenburg een van de fraaiste Middeleeuwse kastelen van Nederland. De natuur rondom dit kasteel is al net zo historisch – het rivierengebied heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis.

5. Kasteel Heeswijk – Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant)

Graaf Almericus van Heeswijk was in 1156 de eerste bewoner van kasteel Heeswijk. Al naar gelang de lichtval, toont het zich nu ieder seizoen net weer even van een andere kant. En dat viert het kasteel elk kwartaal met een bijzondere open dag. Je kunt er ook trouwen.

6. Kasteel Rechteren – Dalfsen (Overijssel)

Kasteel Rechteren is het enige bewaard gebleven Middeleeuwse kasteel in Overijssel. Maak je een fiets- of wandeltocht door de bossen, heidevelden en langs oude Vechtarmen rondom Dalfsen? Het uitzicht op kasteel Rechteren vanaf de Rechterensedijk is adembenemend – de perfecte plek voor een rustpauze.

 

 

7. Kasteel Duurstede – Wijk bij Duurstede (Utrecht)

Het sprookjesachtige Kasteel Duurstede is omringd door een slotgracht en alleen te bereiken via een ophaalbrug. Fans van Bassie en Adriaan zullen het kasteel herkennen uit de serie ‘De Diamant’ uit 1979.

8. Kasteel Het Nijenhuis – Heino (Overijssel)

Kasteel Het Nijenhuis ligt in een fraai park, omgeven door een prachtig landschap, precies tussen de dorpen Heino en Wijhe. In het kasteel vind je een dependance van Museum De Fundatie, waar je een topcollectie beeldende kunst kunt bekijken.

9. Kasteel Heringastate – Marssum (Friesland)

Kasteel Heringastate wordt in de volksmond ook wel Poptaslot genoemd. Want hoewel de familie Heringa de eerste bewoners waren, kwam het slot in 1687 in handen van dr. Henricus Popta. En juist aan hem is de huidige, perfecte staat van het gebouw toe te schrijven.

10. Kasteel Huize Ruurlo (Gelderland)

Kasteel Huize Ruurlo, een waterburcht, was in de jaren ’80 de locatie voor de populaire televisieserie ‘De Zevensprong’, naar het boek van Tonke Dragt. Op dit moment wordt het door ondernemer Hans Melchers ingericht als dependance van het Museum voor Realisme in Gorssel.

 

Comments are closed.