Nieuwe aanwinst Folkert de Jong

De collectie van Gemeentemuseum Den Haag is uitgebreid met een werk van Folkert de Jong (1972). De installatie Doctrine of Salvation is vanaf heden te zien in de vaste opstelling van de museumcollectie. Daarnaast is De Jongs solotentoonstelling Weird Science nog tot en met 20 augustus te zien in het naastgelegen GEM, museum voor actuele kunst.

Doctrine of Salvation

Doctrine of Salvation (2015) bestaat uit een ‘kamer’ opgetrokken uit metaal en gekleurd perspex. Gekerfd in de wanden staan kreten en tijdsmarkeringen die erop lijken te duiden dat hier iemand lange tijd heeft gebivakkeerd. In het verder lege interieur staat een roestvrijstalen sanitaire unit (toiletpot en wasbak) en een opvouwbare brancardstoel. Via twee buigzame slangen lijkt het kleine vertrek in verbinding te staan met een mysterieuze koker. Is het een hightech energiereservoir om te overleven of juist een aanvoerkanaal met giftig gas om te doden?

 

 

De Jong is geen onbekende voor het Gemeentemuseum. In 2013 maakte hij speciaal voor de tentoonstelling De Anatomische Les een omvangrijke installatie bestaande uit vier sculpturen en zeven, in verschillende kleuren geschilderde, houten blokken. Geïnspireerd door een werk van Paul Thek, een wasafdruk van een arm zonder huid in een doos van geel perspex, verwerkte De Jong gekleurd plexiglas in deze installatie getiteld The Primacy of Matter over Thought (2013). Sindsdien is het transparante kunststof een vast onderdeel van zijn materiële palet.

 

 

Museumdirecteur Benno Tempel: “Het museum had al prachtige werken van De Jong in de collectie. Vanwege de thematiek en het materiaalgebruik sluit Doctrine of Salvation bovendien aan op werk uit de collectie van kunstenaars als Paul Thek, Constant, Francis Bacon en Berlinde De Bruyckere, die net als De Jong vragen opwerpen over de verhouding tussen kunstwerk, kunstenaar en maatschappij.”

Folkert de Jong is bij een groter publiek vooral bekend om zijn beelden van polyurethaanschuim en Styrofoam, materialen die in de bouw en industrie worden gebruikt voor isolatie. Met de installatie in GEM slaat hij een nieuwe weg in. In Weird Science worden zijn figuratieve beelden getoond in combinatie met foto- en filmwerk van kunstenaarscollectief YAE. Met de band Upfront Soundlab heeft hij daarnaast een limited edition LP uitgebracht, met nummers en soundscapes over kunstenaarsmanifesten en bewegingen als De Stijl.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.