Beroemd en handgemaakt; de Q’eswachaka brug in Peru

160 km ten zuiden van Cusco en 3.600 meter boven de zeespiegel. 33 meter lang, 1,20 meter breed en 15 meter boven de rivier. 1.000 inwoners uit de omgeving werken jaarlijks aan dit fenomeen; de Q’eswachaka brug in Peru.

Gevlochten brug

Verscholen tussen de hoge bergen en valleien van Canas in Cusco, is de beroemde Q’eswachaka brug te vinden. Deze handgemaakte brug van gras is net breed genoeg voor één persoon, om de Apurimac rivier over te steken. ‘Q’eswachaka’ is afkomstig van twee woorden uit het Quechua, de taal van de Inca’s: ‘Q’eswa’ betekent vlechten en ‘Chaka’ betekent brug. Deze hangbrug is bijzonder omdat ze op de oorspronkelijke Incawijze is gebouwd. De touwen van de brug worden met de hand gemaakt, van een speciaal geweven gras (q’oya). Het materiaal en de constructietechnieken worden doorgegeven van generatie op generatie. De indrukwekkende brug is terug te vinden in de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

 

 

De Q’eswachaka brug is één van de weinige overgebleven bruggen van de Inca’s. De weef- en bouwtechnieken zijn van generatie op generatie overgebracht vanaf het moment dat de brug voor het eerst werd gebouwd door de Inca’s, in de 15de eeuw. De brug wordt goed onderhouden. Ruim 1.000 inwoners uit de gemeenschappen van Winchiri, Colana, Quehue, Chaupibanda en Choccayhua in Peru zijn betrokken bij de bouw van deze unieke Inca hangbrug. Ieder jaar worden oude touwen vervangen door nieuwe handgevlochten touwen.

 

 

De brug is alleen te bereiken met privévervoer, denk aan een taxi. Maar is tevens ook een mooie motorroute. Het is een spectaculaire rit van gemiddeld 3,5 uur per een enkele reis. Er zijn weinig tankstations op de route dus houd je tank in de gaten. Vertrek vroeg in de ochtend en neem warme kleding mee. Het kan op de hoogvlaktes koud worden. Onderweg zijn vrijwel geen restaurants of accommodaties. Het dorpje Mososqllacta heeft simpele maar goede gastverblijven. Van tevoren reserveren is een must.

Bekijk hieronder het filmpje hoe deze bijzondere brug wordt gemaakt en bekijk hier waar de brug precies te vinden is in Peru.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.