Klok & Peel wil toeristen trekken met attractieve arrangementen

Medewerking aan een klokkenevenement waarmee Asten over een paar jaar 10.000 bezoekers trekt; een museaal beleidsplan om jaarlijks nog eens 10.000 bezoekers extra naar klokkendorp Asten te lokken; attractieve arrangementen; kwaliteitsverbetering op alle fronten; participatie aan provinciale museale projecten. En dan ook nog een dapper partijtje meeblazen in de versterking van de vrije tijdseconomie in Brabant. Aan ambities ontbreekt het Museum Klok & Peel in Asten bepaald niet.

Een groep Chinese bezoekers in de vernieuwde tentoonstellingsruimte: Klank van de Lage Landen.

Een groep Chinese bezoekers in de vernieuwde tentoonstellingsruimte: Klank van de Lage Landen.

Eén doel

Bestuursvoorzitter Harry van der Loo: “Het lijkt misschien wat veel en onoverzichtelijk, maar al onze inspanningen zijn terug te voeren tot één helder doel: samen met andere partijen méér toeristen naar Brabant, de Peel en Asten lokken en hen hier met goede meerdaagse arrangementen zodanig verwennen dat ze terugkomen. Als dat lukt varen we daar allemaal wel bij: niet alleen de gasten, ons museum en de terrasjes in Asten, maar ook de middenstand, de verblijfsaccommodaties en de horeca in de rest van Peelland.”

 

 

Harry van der Loo en zijn hulptroepen schaken op allerlei borden tegelijk. Als het gaat over een goede opvolger voor Asten Klinkt Als Een Klok zijn de gemeente Asten en de lokale verenigingen gesprekspartners; gaat het om de herinrichting van de Beiaardhal dan moeten de eigen museumstaf en -vrijwilligers om de tafel. Zo wordt er ook vergaderd met regionale cultuurambtenaren of met provinciale bestuurders. De ene keer gaat het om korte termijn projecten, de andere keer om verre ‘stippen aan de horizon’.

Onlangs sprak museumvoorzitter Van der Loo in bij de behandeling van de gemeentelijke Voorjaarsnota. “Een jaar geleden,” aldus Van der Loo, “hebben wij de Toerismepoort Klok & Peel geopend en de Singing Bronze Foundation aangekondigd; wij vonden dat de gemeenteraad moet weten hoe de vlag er nu bij hangt, want we blijven de steun van de lokale politiek hard nodig hebben.”

Voor Museum Klok & Peel is de inbedding in de Astense en Peellandse gemeenschap van cruciaal belang. Daarbij mag gedacht worden aan de actieve samenwerking op locatie met Groei & Bloei, IVN, Sterrenwacht, Planetarium, heemkundekring, buurtverenigingen, sportverenigingen e.d., maar ook de samenwerking met Senzer, ONIS, LEV-groep e.d.

Verder gaat Klok & Peel inzetten op een intensieve samenwerking met het toeristisch bedrijfsleven in Asten en omgeving. Met attractieve (meerdaagse) arrangementen moeten meer bovenregionale en landelijke toeristen naar de Peel gelokt worden. Samen met Helmond Marketing en de locale toeristische organisaties Laarbeek, Gemert-Bakel, Deurne, Asten en Someren moet hiervoor een stevige missie en visie geformuleerd worden. Het in oprichting zijnde Innovatiehuis De Peel kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Bij dat alles blijven uiteraard de eigen activiteiten heel belangrijk, zoals sterke eigen evenementen met de jaarlijkse Pompoendagen en Oosterse Dagen als uithangborden. Daarnaast hoopt het museum vanaf komend jaar in een nieuw samenwerkingsverband weer met ‘Alle Klokken Luiden’ een doeltreffende bijdrage te leveren aan een dorpsevenement dat Asten uitdraagt als klokkendorp.

Beiaardier Frank Steijns, bekend van o.a. van André Rieu’s Johan Strauss orkest

Beiaardier Frank Steijns, bekend van o.a. van André Rieu’s Johan Strauss orkest

Het museum is ‘gruts’ op zijn maatschappelijke rol in de dorpsgemeenschap. Met circa 200 vrijwilligers, 25 medewerkers in het kader van de Participatiewet, educatieprogramma’s voor basis- en voortgezet onderwijs en laagdrempelige toegang voor gezinnen- en senioren beschouwt het museum zich als een cultureel kroonjuweel van de gemeente Asten. Dat juweel wordt regelmatig opgepoetst. Bijvoorbeeld met mooie concertcycli in de Oranjerie en sterk bezette cultuurhistorische lezingen (samen met andere organisatoren).

 

 

Komend najaar wordt de volledig vernieuwde Beiaardhal heropend als een eigentijdse ‘Carillon Experience’. Ook heeft Klok & Peel een tijdelijke expositie ‘Klokkenvordering’ in voorbereiding als een eerste bijdrage aan de provinciale oorlogsgeschiedschrijving Crossroads. Kort samengevat: ‘Never a dull moment’ in het Astense museum!

Toerismepoort en Singing Bronze

Een boel energie is de laatste jaren ook gaan zitten in het bedenken van de Toerismepoort Klok & Peel en in de oprichting van de Singing Bronze Foundation, twee strategische projecten die op termijn hun vruchten moeten afwerpen.

Harry van der Loo: “We hopen het project Toerismepoort te ontwikkelen tot een Brabant-breed netwerk van 6 tot 8 sterke regionale musea, die niet alleen hun eigen collecties promoten maar vooral ook hun eigen regio. Nu nog gaat de provinciale museumsubsidie uitsluitend naar het Noord Brabants Museum in Den Bosch en pompen de vijf grote steden ook nog eens zo’n 15 miljoen in hun stedelijke musea. Streekmusea van bovenregionale betekenis en met landelijke uitstraling zijn voor hun exploitatie afhankelijk van een relatief kleine gemeente. Daar zou verandering in moeten komen. Dat is een zaak van lange adem, maar we boeken vooruitgang. Afgelopen jaar zijn we al tot een vorm van samenwerking gekomen met de regionale musea Biesbosch/Museum Eiland en Markiezenhof/Brabantse Wal. Samen proberen we de provincie achter een toeristisch pilot-project te krijgen die door deze drie regio’s wordt gedragen.”

 

 

De dit jaar opgerichte Singing Bronze Foundation moet volgens Van der Loo vooral gezien worden als een stuk gereedschap waarmee ‘de afdeling Klok’ van Museum Klok & Peel wordt versterkt. De stichting houdt zich bezig met de organisatorische en wetenschappelijke begeleiding van projecten die Asten op de kaart zetten als een ‘wereldcentrum van klokken’. Eerste projecten: de uitgave van de Journal of Campanology (samen met de Leuven University) en het organiseren van activiteiten rond het restauratieproject ‘The Netherlands Carillon & Monument’ in Arlington, Washington DC.

Naast toekomstige activiteiten is het museum nu al boeiend voor jong en oud. Bijvoorbeeld voor een gezinsuitje deze zomer. Voor meer informatie kan men terecht op www.museumklokenpeel.nl

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.