Museum Klok & Peel Asten pronkt met het Astronomisch Kunstuurwerk

Ieder half uur komen ze voorbij. Het poortje van het pronkstuk opent zich en daar zijn ze: de Koningen. Ze worden begeleid door de klanken van de automatisch gestuurde beiaard. Het uurwerk zelf toont naast de tijd ook astronomische aanduidingen zoals de stand van zon, maan en de dierenriem aan de hemel. Al met al een zeer spectaculair stuk mechaniek.

Tijdens de Nationale Museumweek van 3 tot en met 9 april 2017 presenteren Nederlandse musea hun collecties nadrukkelijker dan gewoonlijk. Elk museum zet een deel van zijn museale rijkdom – ‘het échte goud’ – in de spotlights. En één pronkstuk mag daarbij zeven dagen lang centraal staan.

 

 

Het pronkstuk van Museum Klok & Peel in Asten is het Astronomisch Kunstuurwerk. Dit bijzondere uurwerk werd tussen 1978 en 1982 gebouwd door Royal Eijsbouts en Museum Klok & Peel. Het kunstenaarsechtpaar Joep en Els Coppens speelde daarbij een belangrijke rol. Het is een indrukwekkende maar ook speelse combinatie van een uurwerk, een beiaard en automatisch spelende figuren.

Astronomische uurwerken bestaan al heel lang. Ze kwamen in de 13 eeuw al tot bloei met de opkomst van mechanische uurwerken. Ze werden veelal opgesteld in rijke kerken en kathedralen. Nu nog zijn ze te vinden in onder andere Straatsburg, Lund en Münster. Daar hadden de uurwerken naast hun praktische taak als tijdmeter ook steeds een theologische functie.

Het Astronomisch Kunstuurwerk van Klok & Peel stond eerder in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch en het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Vele jaren stond het in de Heilige Maria Presentatiekerk van Asten. Pas in 2000 kreeg het bijzondere uurwerk een definitieve plek in het museum. Er werd zelfs speciaal een toren voor gebouwd!

 

 

Tijdens de Museumweek geven deskundige rondleiders gerichte informatie over het bijzondere uurwerk. Vanzelfsprekend komen hier ook kort de andere astronomische uurwerken aan bod. De rondleidingen vinden plaats om 13.30 en 15.00 uur en deelname is gratis.

Kinderen kunnen op schatkaarten een tekening van het bijzondere uurwerk komen maken. Deze kunnen ze mee naar huis nemen en opsturen naar Museumkids. Zo maken ze kans op een leuke prijs!

Voor een bezoek aan de Museumweek gelden de normale entreeprijzen van het museum. Speciale aanbieding is de gezins- of seniorenpas voor 25 euro. Hiermee kunnen ouders of grootouders sámen met hun (klein)kinderen tot en met 15 jaar het museum tot het eind van 2017 onbeperkt bezoeken. Tijdens de Museumweek is het museum van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 9.30 uur tot 17.00 uur. Van zaterdag tot en met maandag van 13.00 uur tot en met 17.00 uur. Museum Klok & Peel is gevestigd aan de Ostaderstraat 23 te Asten en meer informatie vindt u op www.museumklokenpeel.nl.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.