Het plattelandsleven als vakantiehoogtepunt in de Portugese Alentejo

De eerste Nederlandse vakantiegangers trekken eropuit, maar in de Portugese regio de Alentejo zijn de boeren druk met de jaarlijkse kurkoogst en maken ze zich op voor de druiven- en olijvenpluk. Lokale hoogtepunten, niet alleen voor de locals maar ook voor toeristen. Want de Alentejo is een van de weinige plekken waar je de landelijke tradities van dichtbij mee kunt maken. Over onvergetelijke vakantiebelevingen gesproken.

Gratis vakantieherinneringen

Gratis vakantieherinneringen
Voor een memorabele vakantie kun je uiteenlopende activiteiten boeken. Toch zijn het vaak de spontane ‘gratis’ ontmoetingen en lokale tradities die op reis de meeste indruk maken. De Alentejo is zo’n plek waar je reisherinneringen voor het leven opdoet. De Portugese regio staat namelijk bekend om haar landelijke karakter, authentieke witte dorpjes en gastvrije bevolking en nodigt bezoekers graag uit voor een kijkje in de plattelandskeuken.

 

 

Juni, juli en augustus staan in het teken van de kurkoogst. De kurkeiken – die zo bepalend zijn voor het Alentejaanse landschap – worden eens in de 9 jaar ontdaan van hun jas. En dat is vakmanschap: een verkeerde handeling en de boom is voor het leven beschadigd. De geoogste kurk wordt voor uiteenlopende doeleinden gebruikt: van champagnekurk en onderzetter tot handtas en pet. 50% van de wereldwijde kurkproductie komt uit de Alentejo. Vakantiegangers kunnen al ‘road-trippend’ van dichtbij meemaken hoe de kurkoogst in zijn werk gaat en in stadjes als Evora originele kurken souvenirs kopen.

 

 


Enoturismo in de lift

Naast kurk staat de Alentejo bekend om kwaliteitswijnen en bijzondere olijfolie. In augustus start de druivenpluk en in november volgen de olijven. Een verblijf op een van de herdades [wijnhuizen] zorgt niet alleen voor een bijzonder vakantiebeleving maar geeft meteen een leerzame blik achter de schermen. Mede dankzij de speciale wijnroute – Rota dos Vinhos do Alentejo – is het Enoturismo (wijntoerisme) enorm gegroeid in dit deel van Portugal. Beleef, wals en proef de Alentejo in wit of in rood en ontdek waarom de beste wijnen van het land hier vandaan komen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.