Ryanair annuleert geplande vluchten vanaf Eindhoven vanwege monopolie Schiphol

De luchtvaartmaatschappij Ryanair doet een oproep om het monopolie van Schiphol op te breken waardoor Eindhoven en Lelystad vrijheid hebben om met Schiphol te concurreren.

Groei is niet mogelijk

Ryanair, Europa’s nr. l luchtvaartmaatschappij heeft vandaag de dag (6 juli) opgeroepen tot het verbreken van het Schiphol-monopolie in Nederland aangezien het gedwongen is om routes te verwijderen doordat er geen slots beschikbaar zijn voor de verdere groei bij deze Schiphol gecontroleerde luchthaven. Ryanair heeft geen slots toegekend gekregen in Schiphol waardoor het mogelijk zou zijn om !age tariefroutes en -verkeer toe te voegen, ook heeft Schiphol de opening van Lelystad van 2018 naar 2019 uitgesteld en voorgesteld om Lelystad tot 10,000 slots per jaar te beperken, het equivalent van 13 vluchten per dag of minder dan één vlucht per uur.

 

 

Als gevolg van deze slotbeperkingen in Eindhoven is Ryanair gedwongen om:

  • 3 routes van Eindhoven naar Aarhus, Milaan Mxp en Trapani te annuleren
  • 3 andere Eindhoven routes (naar Oradea, Rabat en Tanger) naar het nabijgelegen
  • Dusseldorf Weeze te verplaatsen
  • Frequenties op 6 andere Eindhoven routes te verminderen
  • Verkeer van Eindhoven met 14% te verminderen van 2,9 miljoen naar 2,5 miljoen klanten p.a.

 

 

Ryanair roept de Nederlandse regering op om het Schiphol-lopende monopolie op te breken dat de capaciteit van Schiphol, Eindhoven en Lelystad op kunstmatige wijze beperkt, zodat het de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, KLM en Transavia kan beschermen. De 500.000 jaarlijkse bewegingsbeperking op Schiphol is volstrekt willekeurig en zal worden verhoogd indien KLM wilt groeien. Schiphol heeft bevestigd dat zij deze limiet in 2020 zullen verhogen, maar niet voor die datum omdat zij de concurrentie van !age tarieven tegen KLM willen beperken en hun hoge kostenbasis beschermen.

Bovendien blijkt dat de voortdurende vertragingen in Lelystad (niet open tot april 2019) en het feit dat de luchthaven zal openen met een artificiele beperking van slechts 13 vluchten per dag (minder dan een vlucht per uur) aantoont dat Schiphol niet in staat is om efficiente luchthavenfaciliteiten, concurrentie en keuze aan te bieden. Als KLM groeide of als het naar Lelystad wilde verhuizen is Ryanair er zeker van dat deze kunstmatige capaciteitsgrenzen snel zouden wegvallen. In Amsterdam, gaf Ryanair’s Michael O’Leary aan;

“We zijn erg teleurgesteld over de mislukte gesprekken met Eindhoven om meer slots toe te wijzen aan luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair die in Nederland veel goedkope vluchten en keuzes aanbieden. Als direct gevolg van deze kunstmatige slotbeperkingen moeten we nu 3 routes van Eindhoven sluiten en 3 andere naar Dusseldorf Weeze verplaatsen. Tegelijkertijd kunnen we niet groeien op Schiphol (omdat Schiphol niet bereid is om de onderhandelingen over extra slots met de lokale gemeenschap voor 2020 uit le voeren).”

Ten slotte betekent het dat Schiphol de opening van Lelystad tot april 2019 vertraagt, en zelfs dan slechts 13 vluchten per dag mogelijk maakt (minder dan een vlucht per uur). De luchthaven wordt op die manier zeer inefficient behandeld, de parkeer- en winkelinkomsten zijn ontworpen om de kosten bij Lelystad hoog te houden, zodat Schiphol haar hoofdluchthaven en zijn nummer een klant KLM kan beschermen.

Wij roepen ook de Nederlandse regering op om deze kunstmatige beperkingen in zowel Amsterdam Schiphol als Eindhoven te verwijderen om de luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair in staat te stellen meer concurrentie, keuze en /lage tarieven aan Nederlandse burgers en bezoekers te bieden. Geen andere Europese stad zou een luchthaven (zoals Lelystad) openen met slechts 13 vluchten per dag. Wij accepteren niet dat er een beperking is op de Nederlandse luchtverkeersleiding, veel andere EU-ATC-aanbieders hebben geen moeite met het managen van meerdere landingsbanen of zelfs meerdere luchthavens in grote steden.

Michael O'Leary op de persconferentie in Amsterdam

Michael O’Leary op de persconferentie in Amsterdam

Londen heeft jarenlang onder dit soort problemen geleden wanneer alle 3 de belangrijkste luchthavens in handen waren van het BAA-monopolie. De Britse autoriteiten hebben dit luchthavenmonopolie verbroken en de verkoop van luchthavens Gatwick en Stansted tot concurrerende aanbieders gedwongen. De concurrentie tussen de 3 luchthavens in Landen levert nog steeds groei, lagere tarieven, betere voorzieningen en meer banen voor Londen op. De Nederlandse overheid en de stad Amsterdam moeten dit voorbeeld volgen en de inefficiente, hoge kosten van het Schiphol monopolie verbreken en Eindhoven en Lelystad verkopen om echte concurrentie en keuze ten voordele van de Nederlandse consument en bezoekers aan dit land aan te bieden. ”

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.