From Farm to Table: op culinaire expeditie door de Portugese Alentejo

Culinaire themareizen zitten in de lift, zeker naar Zuid-Europese landen. De Portugese regio Alentejo is voor velen nog onbekend maar biedt een schat aan authentieke, culinaire ervaringen. Levensgenieters kunnen een traditionele kookworkshop volgen, olijfolie maken van zelfgeplukte olijven of de rijstvelden of een visveiling bezoeken. Je beleeft het tijdens de food & wine-routes “FROM FARM TO TABLE”.

Food & Wine – From Farm To Table

De “From Farm to Table”-routes zijn speciaal uitgestippeld om foodies te leiden langs de beste adresjes en de meest authentieke, culinaire ervaringen in de Alentejo. Bij lokale producenten kan naar hartenlust geproefd worden van zelfgekweekte producten, bereid volgens aloude tradities en met veel liefde.

 

 

De ontdekkingstocht door de Alentejo loopt via vijf hoofdritten, die onderverdeeld zijn in 17 reistrajecten. Op de website is een handige kaart te vinden met informatie over de producenten en de producten. Aan de hand van de seizoenen kiezen deelnemers zelf wat ze willen doen en waar ze willen stoppen, geheel naar eigen smaak. Op de verschillende momenten in het jaar is er in de Alentejo een ander aanbod, dus iedereen komt aan zijn trekken.

 

 

Van olijvenplukken tot visveilen

Langs de “From Farm to Table”-routes wacht een reeks bijzondere reisbelevingen. Ga olijven plukken, snuif de aroma’s op die vrijkomen bij het persen tot olijfolie en proef daarna het resultaat. Liever druiven plukken in de wijngaard? Leer alles over welke rassen het beste te combineren zijn om een kenmerkende Alentejo wijn te maken, uiteraard gevolgd door een tasting. Voor wie wil weten hoe rijst verbouwd wordt, is er een bezoek aan de rijstvelden en de droogcentra. Of waarom niet in de huid kruipen van een lokale champignonkweker?

Een volgende route leidt naar de vissershavens waar deelnemers een visveiling kunnen bijwonen. Voor liefhebbers van de iberische charcuterie is er een wandeling dwars door de weides vol eikenbomen, het thuis van de zwarte varkens die er tevreden grazen tussen de geitjes en de schapen. Deze kleurrijke weilanden zijn ook de kweekgrond voor aromatische bloemen, wilde asperges en gouden distels, die je zelf kunt plukken.

Traditionele familieboerderijen openen hun deuren voor een proeverij van smeuïge kazen en huisgemaakte hammen. Zoetekauwen kunnen zich inschrijven voor een traditionele kookworkshop waar je leert de lekkerste desserts te maken of gaan op pad met een bijenimker om Alentejaanse honing te verzamelen.

Handige tool voor reisfoodies

De reisroutes met alle bijkomende informatie zijn te vinden op http://visitalentejo.pt/en/from-farm-to-table/. Hier vind je ook tips voor leuke restaurants, bars, autentieke hotels en de beste culinaire- en wijnfestivals in de regio. De routes garanderen een onvergetelijke reisbeleving langs de beste culinaire hotspots van de Alentejo. Bovendien zorgen alle verzamelde ‘geheime’ recepten en de voorraad lokale producten ervoor om het vakantiegevoel extra lang vast te houden.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.