Schapenscheerdersfestival en Wolfeest Balloo recordaantal stands

Balloo – Het Schapenscheerdersfestival & Wolfeest in Balloo is een groots evenement. Terwijl op zaterdag 8 en zondag 9 juli de schapen worden geschoren is er heel veel te beleven voor jong en oud. Het Wolfeest is een grote fair met meer dan 75 stands met bijzondere en ambachtelijke producten.

Lekkernijen, robuuste broodplanken, originele lampen, hamamdoeken, handgemaakte tassen, stoere laarzen, regenmutsjes, hoeden, een uitgebreide sortering tuinplanten … het is te veel om op te noemen.

Wol is hip

Maar de nadruk ligt op wol. Wol is kunstzinnig, veelzijdig, ambachtelijk, maar vooral: wol is weer hip! Met dit Schapenscheerdersfestival en Wolfeest kan iedereen de bijzondere kwaliteiten en veelzijdigheid van de wol van de Herders van Balloo ontdekken. In het Wolatelier bij de schaapskooi hebben een aantal spinsters, breisters, weefsters en viltsters een prachtige wolcollectie opgebouwd. Robuuste woonkussens en plaids, ragfijne gebreide shawls, schattige eierwarmers. Er zijn workshops en demonstraties vilten, spinnen, breien, weven en allerlei wol- en viltproducten te koop. Van ruwe vachten tot luxe woontextiel en van truien tot kunstzinnige sieraden.

 

 

Vorige week heeft een aantal mensen onder leiding van schapenhouder Gijsbert Six leren handknippen. Zij gaan tijdens het Wolfeest demonstraties handknippen geven. Schapenscheerder Ype van der Woude geeft beide dagen een workshop schapen scheren. Beatrice Waanders van The Soft World geeft een workshop ruwe vacht vilten en verder kun je wol verven met natuurlijke stoffen. In het Wolatelier is het oude weefgetouw uit 1850 in werking te zien. Hennie Korte weeft hierop prachtige kleden van de wol van de Drentse heideschapen uit Balloo.

Meedoen met l​oop- en breirace

Vroeger namen herders tijdens hun werk een breiwerkje mee. Tijdens het lopen met de kudde konden ze kilometers breiwol omtoveren tot prachtige breiwerken zoals sokken, wanten en truien. Die traditie wordt tijdens het Wolfeest weer tot leven gebracht met een loop- en breirace op zondagmiddag 9 juli. Wie mee wil doen kan zich aanmelden via Rikka Horn: rikka.horn@gmail.com.

Voor kinderen

Voor de jeugd is het schapen scheren sowieso altijd een bezienswaardigheid. Maar er zijn ook creatieve activiteiten met wol. Op zondag kunnen kinderen vanaf 7 jaar een zeepje inpakken in een jasje van vilt. Beide dagen kunnen kinderen ook pottenbakken op een draaischijf.

 

 

Het Schapenscheerdersfestival en Wolfeest op zaterdag 8 en zondag 9 juli in Balloo, Crabbeweg 2 (bij Rolde) is beide dagen van 10.30 tot 17.00 uur. De entree is 5 EUR en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.