Drents Museum exposeert beelden Tom Claassen in Gouverneurstuin en KINK

Wie ooit over de A6 is gereden, kan de enorme olifanten langs de weg nauwelijks gemist hebben. Ze zijn het werk van kunstenaar Tom Claassen (1964), die bekend staat om zijn subtiel humoristische beelden van dieren. Door het uitvergroten van typerende kenmerken hebben zijn beelden iets cartoonesks. Van 1 juli tot en met 3 september 2017 is een selectie van zijn werk gelijktijdig te zien in de Gouverneurstuin bij het Drents Museum en in Kunst in De Nieuwe Kolk (KINK).

Uitvergroot en karikaturaal

In zijn beelden gebruikt Tom Claassen de uitvergroting om karakteristieke kenmerken van dierfiguren te benadrukken. Hiermee tovert hij gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de toeschouwer. In de veelal serieuze beeldende kunst zijn karikaturen een uitzondering. Dat maakt Claassens figuren extra bijzonder.

 

 

Ezels in de Gouverneurstuin

In de zomer ontvangt de Gouverneurstuin bij het Drents Museum twee speciale gasten. Twee levensgrote beelden van ezels worden vanuit Apeldoorn naar Assen getransporteerd om daar drie maanden te ‘grazen’. De ezeltjes ogen aandoenlijk vanwege hun zachte uitstraling en kneedbaarheid. Ze lijken uit klei geboetseerd, maar schijn bedriegt. Two Donkeys is gemaakt van gietijzer en is loodzwaar. Daarmee speelt de kunstenaar met de perceptie van de kijker.

Nieuw werk

Ook in zijn expositie in KINK experimenteert Tom Claassen met contrasten en verrassende materialen. Zo plaatst hij rul zout tegenover hard steen en glimmende materialen tegenover doffe materialen. Naast Claassens konijnen en miniatuurbeelden van dieren zijn ook twee nieuwe werken van de kunstenaar te zien. Een van die werken ontstaat tijdens de opening van de tentoonstelling. Een echte ezel zal rondjes draaien in een berg zout, waardoor het dier bijzondere patronen creëert. Daarmee legt Claassen een relatie met de beelden in de Gouverneurstuin. Het kunstwerk neemt een groot deel van de vloer van KINK in beslag en is tot het einde van de tentoonstelling te zien.

 

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.