Festivals maken van de zomer in Noordoost Frankrijk een feestje

Deze zomer staan de Noord-Franse regio’s Lorraine, Champagne & Ardenne bol van de festiviteiten die een vakantie daar tot een nog groter feestje maken. Toeristen en passanten hoeven zich geen moment te vervelen met het grote aanbod aan festivals, geluid- & lichtshows, proeverijen en tentoonstellingen.

Lorraine Mondial Air Ballons

Dit jaar vinden onder andere het grootste luchtballonnenfestival ter wereld, het Champagnefestival en het tweejaarlijkse marionettenfestival plaats, dat zich eveneens de grootste ter wereld mag noemen. Dankzij haar nabije ligging is de Grand Est – de nieuwe naam voor de regio’s in Noordoost Frankrijk – een perfecte dichtbijbestemming. Vanaf Utrecht is het gemiddeld 5 uur rijden naar de regio. Info op www.champagne-ardennen-toerisme.nl en www.tourisme-lorraine.fr/nl.

Lorraine

Lux Animae, Metz 30 juni – 16 september

Deze zomer is de stad Metz het toneel van een nieuwe show geanimeerd door videomapping, met in de hoofdrol de kathedraal van de stad. ’s Avonds wordt de Cathédrale Saint-Etienne spectaculair verlicht tijdens Lux Animae, waarbij de meest gedetailleerde en kunstzinnige voorstellingen worden geprojecteerd. Daarnaast zijn er ook enkele futuristische sculpturen verlicht als onderdeel van Constellations de Metz waar ook de kathedraal onderdeel van uit maakt. Een adembenemend spektakel voor het hele gezin.

Mondial Air Ballons®, Chambley 21-30 juli.

Het Mondial Air Ballons® is al 30 jaar hét festival voor luchtballonnen wereldwijd. Tijdens de kleurrijke 10-daagse show – dat om het jaar gehouden wordt – stijgen maar liefst 1000 luchtballonnen op vanuit het plaatsje Chambley. Een indrukwekkende en intensieve operatie dat ieder jaar 400.000 mensen trekt en waarvoor 30.000 m2 en 15.000 parkeerplekken nodig zijn. Door de hele regio kan het spektakel worden aanschouwd. Het evenement, onder de noemer #MAB2017 is een feest om te aanschouwen.

Fête de la Mirabelle, Metz 20 – 28 augustus

Ieder jaar vindt in augustus in de Lorraine het Mirabellen Festival plaats. Deze pruim is naast de Quiche Lorraine hét streekproduct van de regio, dat tijdens dit festival geëerd wordt met een speciale parade, shows, concerten, culinaire proeverijen en vuurwerk. Jaarlijks trekt het “Fête de la Mirabelle” festival zo’n 80.000 bezoekers en wordt de Mirabellen Koningin gekozen. Het Frans Verkeersbureau tipt dit festival in haar Top 5 van culinaire festivals in Frankrijk.

Nancy Jazz Pulsations, Nancy 11 – 21 oktober

Voor wie de zomer niet lang genoeg kan duren, is swingen en nazomeren bij het jazz festival Nancy Jazz Pulsations de uitgelezen kans. Bekende en onbekende artiesten en aanstormend talent bieden tijdens het festival op verschillende locaties in de stad – waaronder naast horecagelegenheden ook gevangenissen, ziekenhuizen en scholen – een gevarieerd muzikaal programma. Jazz voert de boventoon, maar ook rock, pop, electro, blues, reggae en folk komen voorbij. Het festival wordt sinds 1973 georganiseerd en trekt jaarlijks 100.000 bezoekers.

 

 

Festival Renaissances

Champagne

Hallebardiersfestival, Langres 27 juli – 19 augustus

Van 27 juli – 19 augustus vormt de historische vestingstad Langres het toneel van een bijzonder festival: L’Estival des Hallebardiers. Gekostumeerde ‘hallebardiers’ – een schermersgilde die kunnen worden vergelijken met lakeien – banen gedurende 1,5 uur hun weg door de stad, waarbij onderweg toeschouwers bij de voorstelling worden betrokken en deel uitmaken van het verhaal. Verschillende voorstellingen vinden plaats op verscheidene openluchtlocaties in de stad.

Champagnefestival, Sacre Vallée 5 en 6 augustus

Tussen de zuidelijk gelegen wijngaarden van de Côte des Bar vindt op 5 en 6 augustus het festival La Route du Champagne en Fête plaats. 16 wijnmakers in onder andere Avirey-Ligney, Bagneux-la-Fosse en Blot-sur-Laignes openen de deuren van hun champagnehuizen. Bezoekers kunnen voor €25,- een festivalpakket kopen met daarin een champagne flûte, glashouder en routekaart dat hen toegang geeft tot proeverijen bij alle deelnemende champagnehuizen. Tijdens het festival kan er al fresco worden gedineerd en vinden er tal van optredens en tentoonstellingen plaats.

Ardenne

Cabaret Vert, Charleville-Mézières, 24-27 augustus

Vier dagen lang is Cabaret Vert het terrein voor liefhebbers van eclectische eco-rock dat jaarlijks bijna 95.000 toeschouwers trekt. Het festival is hard op weg om een van de best bezochte festivals in Noord Europa te worden, met optredens van bekende artiesten als London Grammar, Franz Ferdinand en Korn maar ook nieuw talent. Tijdens het festival kunnen 20 bieren worden geproefd in recyclebare glazen. Vanwege haar toewijding een ecologisch festival te zijn, heeft Cabaret Vert de ‘Greener Festival’ prijs ontvangen.

 

 

Internationaal Marionnetenfestival, Charleville-Mézières, 16-24 september

Het Festival des Theatres de Marionnettes in Charleville-Mézières is het grootste festival ter wereld waarbij marionetten en poppenspelen centraal staan. Artiesten uit landen als Brazilië, Israël, Syrië, Canada en Ivoorkust komen in ieder oneven jaar naar de hoofdstad van de Franse Ardennen om deel te nemen aan dit spektakelstuk. Iedere editie trekt rond de 168.500 toeschouwers en biedt optredens van 250 kunstenaars op meer dan 50 verschillende locaties in de stad.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.