Duitsland 2017: een kunst(na)zomer der superlatieven

Sinds 10 juni trekken de grote kunstmanifestaties Skulptur Projekte Münster en de Documenta 14 in Kassel bezoekers uit de hele wereld. Maar ook andere steden in Duitsland bieden interessante tentoonstellingen. Het LVR-Landesmuseum Bonn zoomt in op het buitengewone succesverhaal van de cisterciënzers.

Prachtige bosstillevens van de Amsterdamse schilder Otto Marseus van Schrieck zijn te zien in Schwerin. Het Ludwig Museum in Koblenz toont een solotentoonstelling van de Britse beeldhouwer Tony Cragg. Monsterachtige gedrochten van Miró zijn in Brühl bij Düsseldorf te bewonderen.

De cisterciënzers. Het Europa van de kloosters

LVR-Landesmuseum Bonn
De tentoonstelling gaat over het buitengewone succesverhaal van de orde der cisterciënzers. Van het eind van de 11e tot het midden van de 13e eeuw stichtten de cisterciënzers meer dan 650 kloosters. De ‘witte monniken’ verspreidden zich over het hele continent en ontwikkelden zich tot een van de machtigste organisaties van het christendom. Aan de hand van zo´n 200 kostbare objecten uit heel Europa kunnen de spiritualiteit en de leefwereld binnen de kloostermuren worden ontdekt. 29 juni 2017 – 28 januari 2018.

 

 

NETWERK KUNST – Otto Marseus van Schrieck en de geleerden

Staatliches Museum – Schwerin

De Amsterdamse schilder Otto Marseus van Schrieck (1619/20 – 1678) is de belangrijkste vertegenwoordiger van het door hem ontwikkelde bosstilleven. De in close-up weergegeven planten en op de loer liggende dieren ontstonden vanuit zoölogische en botanische nieuwsgierigheid. Uiterst nauwkeurige studies naar levende en geprepareerde dieren gingen aan de kunstwerken vooraf. De stillevens komen tot leven voor de hedendaagse beschouwer doordat ze de toenmalige wetenschappelijke kennis weerspiegelen. 7 juli t/m 15 oktober 2017.

 

 

Tony Cragg. Sculptures and Watercolors

Ludwig Museum – Koblenz

Met een selectie van werken van de in Wuppertal woonachtige Britse beeldhouwer Tony Cragg uit de periode 1979-2014 stelt de tentoonstelling de esthetische problematiek van de hedendaagse beeldhouwkunst, en die van Tony Cragg in het bijzonder, aan de orde. Te zien zijn grote en kleine sculpturen van hout, marmer, roestvrij staal, brons, ijzer en polyester. Nog niet eerder getoonde potloodtekeningen en aquarellen zullen een nieuwe kijk op het werk van deze bijzondere kunstenaar mogelijk maken. 27 augustus t/m 22 oktober 2017.

MIRÓ – de wereld van de monsters

Max Ernst Museum – Brühl
Het werk van de wereldberoemde schilder, graficus en beeldhouwer Joan Miró (1893–1983) getuigt van een enorme creativiteit en fantasie. De tentoonstelling zoomt in op de hoofdfase van het plastische werk van Miró uit de jaren 1960 en 1970. Al sinds 1930 onderzocht de Catalaan de grenzen van de sculptuur en creëerde hij assemblages van ruwe houten planken, weggeworpen voorwerpen en gevonden stukken hout. Ook in het late werk van de kunstenaar past de symbolische gelaagdheid nog uitstekend. Hij maakte van gevonden alledaagse voorwerpen fantastische monsterachtige gedrochten die vervolgens in brons werden gegoten. 3 september 2017 – 28 januari 2018.

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.