Krimpenerwaard? Om op te eten!

Boerenkazen, jams en fruitsappen, streekkoeken en verrukkelijke verse vleeswaren: zomaar een greep uit de vele ambachtelijke streekproducten die met liefde en passie in de Krimpenerwaard worden geproduceerd. Als liefhebber van (h)eerlijke producten komt u in deze groene oase volop aan uw trekken.

Kom niet alleen genieten van al het lekkers, maar ook van het oer-Hollandse veenweidelandschap met oude boerderijen en levendige dorpen en stadjes zoals Stolwijk en Zilverstad Schoonhoven. Dit ‘eiland’ in het Groene Hart ligt centraal midden in de Randstad, ideaal om met de auto, fietsend, wandelend of per boot te verkennen. Kortom, in de Krimpenerwaard vindt u alle ingrediënten om te smullen van een smakelijk dagje uit of een korte actieve vakantie.

Kaaskop

Goudse boerenkazen, u kent ze vast wel. Maar weet u ook dat een groot deel van deze lekkere kazen gemaakt wordt op een van de vele kaasboerderijen in de Krimpenerwaard? Bij de echte Goudse Boerenkaas gebruik je rauwe onbewerkte melk, direct van de koe. Zo krijgt de kaas tijdens de rijping haar unieke smaak en zijn kunstmatige toevoegingen van geur-, kleur- en smaakstoffen overbodig.

 

 

De seizoenen, weiden en boerderijen bepalen de unieke smaak. Dit maakt elke kaas bijzonder en niet te vergelijken met de op grote schaal verkrijgbare ‘gewone’ Goudse kaas. Proef het verschil zelf op een kaasboerderij. U vindt er niet alleen kaas van koemelk, maar ook geiten- en schapenkazen. “Wat is dat leuk, zo’n kaasboerderij bezoeken. Ik had geen idee hoe bewerkelijk kaasmaken is. Erg lekker ook om zoveel verschillende kazen te proeven zoals kruidenkazen en zelfs truffelkaas”, vertelt Dieke Woudstra enthousiast. “Na al die heerlijke stukjes kaas, sloten we de proeverij af met een lekker boerenschepijsje. En natuurlijk kochten we wat kaasjes om thuis na te genieten van ons bezoek.”

Zoveel (h)eerlijks op de kaart


Het is indrukwekkend van hoeveel ambachtelijke streekproducten u in de Krimpenerwaard kunt genieten. Van chocolade en honing tot witlof, rundvlees en speciaal bier. En ook chiliproducten, fruitsap, bessen en noten hoeft u niet van ver te halen. Producten van telers uit de buurt, zoals de roomwitte Stolkse bloemkool, vindt u gewoon in de lokale supermarkt. Proef ook de op ambachtelijke wijze gemaakte Schoonhovense ‘gekruyde fonteijnkoek’. Of zwerf rond in ‘De mengelmoestuin’, een natuurlijke fruit & kruid oogsttuin bij Bergambacht. Laat u verrassen door al dit lokale lekkers met de Krimpenerwaard Foodkaart als uw gids.

Proef de polder

Is uw lekkere trek nog niet gestild en heeft u zin om neer te strijken op een terrasje of uitgebreid te dineren in een goed restaurant? Ook dan bent u in de Krimpenerwaard aan het juiste adres. Verwen uw smaakpapillen met een boerderijlunch, bestel een picknickmand, geniet van een high tea in een theetuin of Proef de Polder. Veel horecagelegenheden zijn prachtig gelegen aan het water. Ook zijn er diverse culinaire evenementen zoals in september het NK Kaasrollen met proeverij in Haastrecht, Lekkerr in het Park in Schoonhoven en diverse streekmarkten. Een overzicht van alle horeca en evenementen vindt u op de website.

 

 

De Krimpenerwaard is een ‘eiland’ in het Groene Hart, een groene oase in het midden van de Randstad, gelegen tussen de steden Rotterdam, Utrecht en Gouda. De rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel vormen de natuurlijke grens van de Krimpenerwaard. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente de Krimpenerwaard, met de kernen Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk en Schoonhoven Zilverstad.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.