Vliegen over Europa? In Europa-Park kan het!

Europa-Park maakt de droom om te kunnen vliegen waar! Op 2 juni j.l. opende Europa-Park namelijk de mega-attractie ‘Voletarium’. In dit grootste flying theater van Europa maken passagiers een adembenemende vlucht over de mooiste plekjes van ons continent. Met 35 miljoen Euro is het de grootste investering van Europa-Park in een enkele attractie ooit.

Een flying theater is een attractie waarbij de bezoekers zittend in een brede stoeltjeslift, hangend voor een gigantisch bolvormig scherm een film beleven. Doordat de gondel afgestemd is op de vliegbewegingen op het scherm krijgen de bezoekers de indruk dat ze daadwerkelijk vliegen. De attractie telt twee theaterzalen. Elke zaal is zo’n 16 meter hoog en de passagiers kunnen op drie etages plaatsnemen in de gondels. Het bolvormige projectiescherm is 425 m2 groot en heeft een doorsnede van 21 meter. Effecten als wind, water, geur en het nieuwste surround geluidssysteem maken de beleving nog intenser. De totale capaciteit bedraagt 1.400 personen per uur. De attractie is toegankelijk voor iedereen vanaf 4 jaar én 1 meter lengte.

 

 

Voordat de bezoekers in de theaters plaats nemen, maken ze kennis met de gebroeders Eulenstein. Van jongs af aan zijn Kaspar en Egbert Eulenstein geobsedeerd in de vliegkunst. Ze maakten talloze schetsen, studies en experimenten om een luchtwaardige machine te ontwikkelen. Die twee wilden maar één ding; vliegen, zo vrij als een vogel. Na een rondgang door hun laboratoria en werkplaatsen vol tekeningen en modellen zijn de passagiers klaar voor een vlucht over Europa.

De 4,5 minuut durende film is in huis geproduceerd door Mack Media, onder de regie van Holger Tappe. Met de meest moderne camera’s met een beeldresolutie van 8K (dus 8x HD-kwaliteit) zijn op 15 verschillende plaatsen in Europa opnamen gemaakt. De camera’s waren bevestigd onder helicopters en drones. Zo werden onder meer opnamen gemaakt bij het Europarlement in Straatsburg, de Matterhorn in Zwitserland, door de fjorden in Noorwegen en over Slot Neuschwanstein. Uitzonderlijk zijn de beelden gemaakt boven Venetië, waar Mack Media als eerste na James Bonds “Casino Royale” in 2006, toestemming kreeg voor luchtopnamen. Ook Nederland ontbreekt niet. Begin 2016 zijn in Flevoland beelden geschoten van bloeiende tulpenvelden.

 

 

Voletarium ligt in het Duitse themagebied, direct links achter de hoofdingang. De ontwerpers van het gebouw hebben zich voor het exterieur laten inspireren door diverse objecten en gebouwen in Europa, waaronder het Centraal Station van Groningen, het Rijksmuseum in Amsterdam en diverse stadhuizen in het Britse Manchester en Duitse Bremen. Behalve de attractie is er een binnenplein gecreëerd waar ook een horecafaciliteit is verrezen: Walter’s Wurstbude. Men vindt er ook kluisjes, overdekte zitplaatsen en automaten voor tijdtickets. Vanwege de ligging in het park kunnen bezoekers hier hun toegangskaart scannen en daarmee een kosteloos ticket verkrijgen om binnen de aangegeven tijdspanne terug te keren om dan met een minimale wachttijd de vlucht over Europa te beleven.

Aan de bouw van Voletarium (bouwtijd negen maanden) werkten meer dan 1.000 mensen uit de hele wereld. Zo komt het gondelsysteem van Brogent uit Taiwan. Het staal voor de attractie komt uit België en het Oostenrijkse Kraftwerk was verantwoordelijk voor het projectiescherm uit China (dat overigens uit aluminiumpanelen bestaat en ter plaatse geïnstalleerd is). Een IOSONO-soundsysteem van de firma Barco zorgt voor een perfect geluid. In het kader van de opening van Voletarium is Europa-Park een samenwerking aangegaan met vliegtuigmaatschappij Eurowings. De totale kosten van de attractie bedragen zo’n 35 miljoen Euro, driemaal zoveel als de kosten voor de oprichting van het park in 1975.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.