Meer Nederlanders willen deze zomer op vakantie

Deze zomer wil bijna 7 op de 10 Nederlanders op vakantie, dat zijn ruim 11 miljoen Nederlanders. Ten opzichte van vorig jaar is dit een stijging van 300.000 (+3%). Zo’n 7,8 miljoen Nederlanders gaan naar verwachting deze zomer naar het buitenland (+3%) en 2,7 miljoen Nederlanders kiezen voor eigen land (+3%).

Ruim een half miljoen Nederlanders heeft wel plannen om deze zomer weg te gaan, maar weet nog niet of dat een binnen- of buitenlandse vakantie wordt. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek dat NBTC-NIPO Research in april heeft uitgevoerd naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking.

Frankrijk en Spanje meest populaire buitenlandse bestemmingen

Nederlanders brengen het liefst de lange zomervakantie in het buitenland door. Frankrijk blijft de nummer één bestemming met zo’n 1,3 miljoen vakanties. Gevolgd door Spanje met 1,1 miljoen en Duitsland met ruim 750.000 plannen. Voor Griekenland – dat vorig jaar nog veel last ondervond van de vluchtelingencrisis – bestaan aanzienlijk meer plannen dan vorig jaar: een half miljoen Nederlanders kiest deze zomer voor de Griekse zon (+50%). Turkije lijkt deze zomer de grote verliezer te worden. Mede door de onrust / politieke spanningen daalt het aantal vakantieplannen deze zomer naar 150.000 (-39%).

 

 

In eigen land vooral veel bungalowvakanties

Ongeveer een kwart van alle zomervakanties wordt in Nederland doorgebracht. Dit jaar vieren zo’n 2,7 miljoen Nederlanders zomervakantie in eigen land; dat zijn er zo’n 100.000 meer dan afgelopen jaar (+3%). Tijdens de lange zomervakantie in eigen land zijn bungalows en campings de meest populaire verblijfstypes; dit jaar zullen naar verwachting zo’n 1,1 miljoen vakanties worden doorgebracht in een bungalow en circa 900.000 op de camping.

 

 

Meeste vakantieplannen zijn al geboekt

Ruim 55% van alle plannen voor een binnen- of buitenlandse zomervakantie is in april al vastgelegd in een boeking. Zo’n 30% van de vakantiegangers moet nog boeken en 15% gaat op de bonnefooi.

Technische toelichting

NBTC-NIPO Research heeft onderzoek gedaan naar de zomervakantieplannen van ruim 10.000 Nederlanders (representatieve steekproef). Het ging daarbij om vakanties van een week of langer in de komende zomerperiode (mei tot en met september).

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.