Winnaar Bob den Uyl Prijs 2017

In de Amsterdamse Hortus is afgelopen week de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt aan Frank Westerman voor zijn boek Een woord een woord (De Bezige Bij). De prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen kalenderjaar bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro.

Frank Westerman

Frank Westerman ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter en VPRO-directeur Lennart van der Meulen. In een tijd waarin woorden besmet zijn geraakt, waarin feiten worden betwist en leugens regeren koos de jury voor een boek dat de vraag centraal stelt of het woord een wapen kan zijn in de strijd tegen geweld. Meer dan ooit is er behoefte aan schrijvers die op zoek gaan naar de verhalen achter de propaganda, de oneliners van Twitter en de gehackte sociale media. Schrijvers en journalisten zijn wapenbroeders in de strijd tegen leugen en bedrog.

 

 

Frank Westerman is zo’n wapenbroeder. In Een woord een woord neemt hij de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzeldrama’s, te beginnen met de Molukse acties in de jaren zeventig. Hij laat zien hoe smal de demarcatielijn is tussen activisme en terreur, hoe iedere tijd geweld en excessen kent en hoe klein de stap naar radicalisering is. Deze unieke mengeling van reportage, persoonlijke bespiegelingen en historisch onderzoek levert een actueel en urgent boek op dat de lezer meesleept en dwingt tot nadenken.

 

 

De overige genomineerde titels waren:

  • Laura Broekhuysen – Winter-IJsland (Querido)
  • Jan Brokken – De gloed van Sint-Petersburg. Wandelingen door heden en verleden (AtlasContact)
  • Robert Dulmers – Bonbons voor mevrouw Assad. Achter de linies van het Syrische regime (Meulenhoff)
  • Maarten van Riel – Op reis met mijn vader (die dood is) (Prometheus)
  • Anton Stolwijk – Atjeh. Het verhaal van de bloedigste strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis (Prometheus)

De jury werd dit jaar gevormd door Lennart van der Meulen (voorzitter), Naeeda Aurangzeb (presentator Bureau Buitenland), Mariska van Beijnum (hoofd Conflict Research Unit Clingendael), Mathijs Deen (schrijver en radiomaker) en Alexander Reeuwijk (schrijver). Op zondag 18 juni is Frank Westerman te gast in VPRO Boeken: 11.20 uur op NPO1.

Ga naar vpro.nl/bobdenuyl2017 voor het juryrapport en informatie over de genomineerde auteurs.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.