Een zomer lang zalig nietsdoen in Kranenburgh

Kunnen we nog wel simpelweg niets doen? Voor wie eindelijk een dagje vrij heeft, dienen zich onmiddellijk allerlei activiteiten, plichten en apparaten aan die de aandacht vragen. We zijn vergeten hoe we prettig nutteloos of zinvol lui kunnen zijn. In de tentoonstelling Het Zalig Nietsdoen in Museum Kranenburgh bieden 25 hedendaagse kunstenaars vanaf 18 juni een scala aan mogelijkheden om je te bekwamen in nietsdoen.

David Rickard, As the world turns, 2017 (Foto Peter H. Toxopeus)

David Rickard, As the world turns, 2017 (Foto Peter H. Toxopeus)

Installaties, sculpturen, foto’s en schilderijen, maar ook een uitgebreid programma aan luie en lome activiteiten nodigen de bezoeker uit daadwerkelijk stil te staan en los te laten. De feestelijke opening vindt plaats op zondag 18 juni om 16.00 uur.

Primeurs

Naast de speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde installaties van David Rickard (NZ/UK, 1975) en Feiko Beckers (NL, 1983), presenteren Matthijs Munnik (NL, 1989), Jonas Lund (SE, 1984) en Inge Meijer (NL, 1986) ruimtelijk werk dat voor Kranenburgh op maat is gemaakt. Meijer brengt met Oceanic Feeling een poëtische ode aan de vrijetijdsindustrie. Haar kinetische installatie is een deinend zeelandschap van parasols zoals we die kennen van cocktails en ijscoupes. Jonas Lund neemt op een humoristische manier de door technologische vooruitgang groeiende luiheid op de hak. In Versus schieten twee machines eindeloos pingpongballetjes naar elkaar over. Dat gaat ze prima af zonder ons, maar zijn ze nog wel tot nut? Matthijs Munnik creëert een ruimte waarin de volledige overgave aan het nietsdoen mogelijk wordt. Psychedelische effecten worden in Luminal ingezet om het publiek mee te nemen naar een wereld voorbij de logica.

Inge Meijer, Oceanic Feeling, 2017 (Foto de kunstenaar)

Inge Meijer, Oceanic Feeling, 2017 (Foto de kunstenaar)

 

 

Deelnemende kunstenaars

Feiko Beckers (NL, 1983) | Rineke Dijkstra (NL, 1959) |Pauline Eecen (NL, 1925) | Jeroen Eisinga (NL, 1966) | Ed van der Elsken (NL, 1925 – 1990) | Tom Friedman (US, 1965) | Ryan Gander (UK, 1976) | Diederik Gerlach (NL, 1956) | Claire Harvey (UK, 1976) | Harrie Kuyten (NL, 1883 -1952) | Jonas Lund (SE, 1984)| Inge Meijer (NL, 1986) | Henry Moore (UK, 1929–1986) | Matthijs Munnik (NL, 1989) | Bruce Nauman (US, 1941) | Kasper Niehaus (NL, 1889-1974) | Navid Nuur (IR/NL, 1976) | David Rickard (NZ/UK, 1975) | Tanja Ritterbex (NL, 1985) | Alain Séchas (FR, 1955) | Roman Signer (CH, 1938) | Natalia Toret (NL, 1976) | Marijke van Warmerdam (NL, 1959) | Erwin Wurm (AT, 1954) | Heinrich Zille (DE, 1858 – 1929).

 

 

Gastcurator Eelco van der Lingen

Gastcurator bij Het Zalig Nietsdoen is Eelco van der Lingen , curator moderne en hedendaagse kunst bij het Fries Museum in Leeuwarden.

Jonas Lund, Versus, 2016 (Foto de kunstenaar)

Jonas Lund, Versus, 2016 (Foto de kunstenaar)

Zomerse activiteiten

Gedurende de tentoonstelling opent Kranenburgh om 10.00 uur. Iedere zondag serveert het museumcafé een Zomerzondagontbijt. Rondom de tentoonstelling worden tal van activiteiten georganiseerd. Zo is er iedere donderdagochtend een yogasessie in de tuin en programmeert Filmhuis Cinebergen in juli en augustus zalige films. Onder de noemer Zomerse Museumgasten laten denkers, schrijvers en dichters hun licht schijnen op de waarde van nietsdoen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.