Bezoek de 33e Nationale Zilverdag in Schoonhoven!

Op 2e Pinksterdag is Schoonhoven the place to be voor zilverliefhebbers. De historische binnenstad van Zilverstad Schoonhoven is op maandag 5 juni van 10.00 tot 17.00 uur dé ontmoetingsplek tussen goud- en zilversmeden en belangstellenden uit binnen- en buitenland.

wendy-van-buren-aan-het-werk-foto-rob-glastra

In meer dan 140 paviljoens en stands blinkt het zilver u verleidelijk tegemoet. Wist u dat in Schoonhoven al sinds de 14e eeuw met zilver wordt gewerkt? De ateliers, de enige Zilvervakschool van Nederland en het Nederlandse Zilvermuseum maken Schoonhoven al ruim 700 jaar dé zilverstad van Nederland! Niet alleen op 2e Pinksterdag, maar alle dagen van het jaar.

De bijzonderheden op een rij:

Opening

De 33e Nationale Zilverdag wordt om 10.00 uur officieel geopend in het Stadhuis van Schoonhoven door de voorzitter van de Zilverdag Jan Lindsen en burgemeester Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard. In het Stadhuis is ook de bijzondere eenmalige expositie groot(s) zilver te bewonderen. Na de officiële opening geeft zilversmid Jan van Nouhuys een toelichting op het werk. Na het officiële deel worden de genodigden rondgeleid door de historische binnenstad zodat ze een goed beeld krijgen van dit unieke evenement in Zilverstad Schoonhoven.

 

 

Open ateliers Schoonhovense goud- en zilversmeden

De ateliers van de Schoonhovense goud- en zilversmeden zijn tijdens de Nationale Zilverdag geopend. Bezoekers kunnen de zilverkunst bewonderen en een kijkje achter de schermen nemen. Naast de open ateliers zijn er ruim 140 stands en paviljoens in de stad met deelnemers uit binnen- en buitenland.

Workshops en demonstraties

 • Bij het Gilde op de Dam geeft een zilversmid demonstraties
 • In het Zilvermuseum op het Museumplein/Kazerneplein zijn de hele dag door demonstraties door zilversmeden
 • Bij Rikkoert op de Haven wordt in het Edelambachtshuys een demonstratie gegeven van het smeden van een kikkerschaal
 • Bij Marjon Kappers op de Haven werkt buiten een goudsmid en toont het mooie vak
 • Bij Zilver aan de Lek in de Havenstraat kunt u een workshop volgen
 • Bij De Oude Apotheek op de Haven geeft Marianne Moor demonstraties
 • In de Vakschool Schoonhoven (Mr Kesperstraat) en bij de Vakschool op De Dam vinden demonstraties plaats
 • Bij Simon Anderton op het Museumplein wordt een demonstratie gegeven van het maken van een zilveren ring of zetkastje
 • Bij Madeira Bon Bussum op het Doelenplein worden demonstraties gegeven
 • Bij Renske-Art in de Kerkstraat kunt u het product in diverse stadia zien en voelen
 • Bij Rianne Huijs op de Haven kunt u zien hoe armbandjes handgemaakt worden
 • Bij De Steenarend op de Steenenbrug worden edelstenen geslepen
 • Bij het Zilverpakhuis op het Doelenplein kunt u zien hoe zilveren hangers worden uitgezaagd
 • Op de hoek Dam/Haven kunt u zelf een zilveren draad smeden. De winnaar van de langste draad krijgt een mooie prijs!
 • Edelsmid Moniek Molenaar toont het vak van achter haar werkbank op de hoek Dam/Lopikerstraat

 

 

Live sieradenshow

Op het Doelenplein vindt om 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30 uur een live sieradenshow plaats. Modellen laten op de catwalk de mooiste sieradenkunst van Schoonhovense goud- en zilversmeden zien.

Expositie van groot(s) eigentijds zilver

Hedendaags modern zilverwerk zoals schalen, kandelaars, vazen, bekers en objecten, gemaakt door jonge zilversmeden met een passie voor het ambacht. Dat kunnen bezoekers van de Nationale Zilverdag bewonderen op een bijzondere eenmalige expositie van groot(s) zilver in de raadszaal van het Stadhuis aan de Haven.
Voor modern zilver maken de zilversmeden gebruik van zowel oude smeedtechnieken –met hamer en staak een plaat zilver bewerken- als van nieuwe technieken. Staat bij traditioneel zilver de gebruiksfunctie voorop, bij dit hedendaags zilver komen moderne vormgeving en functionaliteit samen tot unieke voorwerpen. De deelnemende zilversmeden zijn Liv-Maritt Prins van Wijngaarden, Niels de Vos, Dyon Seelen, Sybren van Wesemael (B) en Mark Alexander. Deze veelbelovende talenten zijn allemaal afgestudeerd aan de Vakschool Schoonhoven. Daarna volgden zij nog Masterclasses bij de Schoonhovense zilversmid Jan van Nouhuys.

Folder met wandelroute

Op de website www.zilverdag.nl is de Zilverdag folder met plattegrond en overzicht deelnemers, te downloaden. Het magazine wordt ook op de Zilverdag uitgereikt.

Museumplein = Innovatieplein

Op het Doelenplein zijn tijdens de Zilverdag ‘experimentele sieraden’ te bewonderen van ontwerpers die handmatig edelsmeden al dan niet combineren met niet-edelmetalen of nieuwe technieken gebruiken zoals 3D printen.
Hier vindt u onder andere ‘Sieraden van Utrecht’ met innovatief werk van Arthur Abeillé, Maja Badnjevic, Rose Blokhuis en Jacqueline Rodenburg.

Bereikbaarheid

Schoonhoven is klein. Laat de auto thuis en kom op de fiets of met het openbaar vervoer naar de Zilverdag. Syntus en Arriva (www.ov9292.nl) en de veerdienst breiden de dienstregeling uit. Als u toch met de auto komt: er zijn verkeersregelaars aanwezig om u de weg te wijzen en te helpen.

Goud- en Zilversmidsgilde St. Eloy

Al meer dan 150 jaar stuwende kracht achter de kwaliteit van ‘de Zilverstad’. IJkpunt voor Schoonhovense vakgenoten, collectieve garantie met ons Stempelmerk en vraagbaak voor het publiek. Anno 2017 de stimulans voor Schoonhovense goud- en zilverevenementen: de Nationale Zilverdag, de Nacht van het Zilver, het Zilversymposium en Meesterstukken. Nieuw: de ‘Silver Walk of Fame’. Zilveren tegels getuigen in de straat van een lange traditie in de Meesterstad. De Nationale Zilverdag 2017 is het levende bewijs. Wees welkom en geniet in Schoonhoven, dé Zilverstad. U vindt het Gilde tijdens de Zilverdag op de Dam.

Horeca

Op het Doelenplein vindt u tijdens de Zilverdag ‘het horecaplein’. Uiteraard zijn ook in de binnenstad veel gezellige terrasjes en locaties waar u een hapje kunt eten en wat kunt drinken.

Geocaching: Silver and the City: op zoek naar de schat van de Zilverstad

Geocaching is een wereldwijd spel, waarbij de deelnemers zoeken naar verborgen ‘schatten’, de ‘caches’, met behulp van coördinaten en een gps-apparaat of smartphone. In de Zilverstad ligt een verstopte ‘schat’ die iets met zilver te maken heeft. Om de zilvercache te vinden hoeft u niet te graven of lastige capriolen uit te halen. U hoeft alleen een leuke, korte stadswandeling te maken. Met de opgegeven coördinaten ontdekt u de Zilverstad en krijgt u een privérondleiding. De zilvercache is te vinden onder de naam ‘Silver and the City’ op www.geocaching.com

Zilverkunst op de rotondes

Heeft u de zilverkunst op de rotondes in Schoonhoven al gezien? De koffiepotten door Jan van Nouhuys, de ringen en kralenarmband door Esther van Vliet en de zalm door Ruud Vos.

Live muziek

Voor de 15e keer verzorgt de band SAHDW (’s Avonds Als Het Donker Wordt) de live muziek tijdens de Zilverdag.

Nationale Smeedwedstrijd

Smeed u de langste zilveren draad? Dan wint u een zilveren sieraad! Doe mee aan de Nationale smeedwedstrijd op de Haven/Dam.

ringe-artis-causa-schoonhoven

Silver Challenge: u bent de jury!

In de Hoge Vierschaar, onder het Stadhuis aan de Haven, is de wedstrijd ‘Silver Challenge’ te vinden. Een bijzondere expositie / wedstrijd met als doel het stimuleren van vernieuwing in het edelsmeden. De afgelopen jaren was er steeds verrassend werk te zien. De bezoekers van de Zilverdag zijn de jury en bepalen de winnaar. Kom dus mee stemmen! De Stichting Nationale Zilverdag is erg blij met de bijdrage van Stichting Strand Links voor de Silver Challenge (voorheen Noviteitenshow) en Innovatieplein. Voorzitter Jan Lindsen: “Met deze bijdrage kunnen we de beide onderdelen door ontwikkelen om zo jonge talenten en nieuwe ontwikkelingen in de zilverkunst een podium te blijven bieden.”

Jong Talent

Tijdens de Nationale Zilverdag is er speciale aandacht voor jonge talenten. Op het ‘Jong Talent plein’ (locatie: Doelenplein) presenteren jonge goud- en zilversmeden, (oud-)leerlingen van de Vakschool Schoonhoven, hun werk. Het Jong Talent plein is een initiatief van de stichting Nationale Zilverdag en de Vakschool Schoonhoven en wordt ondersteund door de Rabobank. De jonge talenten krijgen op deze speciale dag de kans om hun werk te tonen (en te verkopen) aan de 20.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Ook looft de Rabobank mooie prijzen uit, onder meer voor de tentoongestelde sieraden en de beste presentatie daarvan.

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Zie, voel, ruik en hoor zilver zoals u dat zelden ziet. Bezoek als kroon op uw dag de laatste dag van de bijzondere expo ‘Crowned- Royal Designs’! Ontdek het geheim van zilversmeden in de Zilversmederij en ga zelf aan de slag in het Zilverlab. Gratis toegang met Museumkaart of 50% korting op het entreekaartje. Zilversmederij, Museumwinkel en Zilverlounge gratis toegang.

Taxateurs

Al vanaf het begin zijn taxateurs present tijdens de Nationale Zilverdag. En ook dit jaar weer! Gerenommeerde taxateurs, gecertificeerd en gespecialiseerd in zilver en juwelen. Voorzien van de nodige apparatuur en naslagwerken nemen zij een prominente plaats in op de Dam. Zij taxeren gratis uw goud- en zilver en dat levert vaak bijzondere schatten op.

De Vakschool Schoonhoven

De vakschool is al meer dan 100 jaar in Schoonhoven gevestigd en leidt op tot Goudsmid, Zilversmid, Juwelier, Uurwerktechnicus en Glazenier. Creativiteit, vakmanschap en zelfstandigheid zijn de kernwoorden voor alle opleidingen die worden aangeboden. Tijdens de Zilverdag geeft de Vakschool Schoonhoven informatie en demonstraties op de Dam. Op het Rabobank Jong Talent Plein presenteren (oud-)leerlingen hun werk. En er is Open Huis bij de Vakschool. Er rijdt een gratis pendelbus van de Koestraat/Kerkstraat naar de Vakschool en vv.

Zilverwandeling

Doe mee aan de Zilverwandeling! Met een ervaren gids van Stichting Stadswandeling Schoonhoven loopt u in ongeveer een half uur langs de pareltjes van de Zilverstad. Zoals bijvoorbeeld de oudste zilversmidwerkplaats en een zilversmidswoning, maar ook de Spaanse kazerne, stadsmuur, sluis en Bartholomeus kerk. Vertrek om: 10.30, 12.00, 13.30 en 15.00 uur (max. 10 deelnemers per groep) vanaf de Veerpoort (Wal 3) en eindpunt bij het Zilvermuseum. De Zilverdag trakteert!

zilveren-bloem-klein.-Foto-Rob-Glastra

Kwaliteit

De Stichting Nationale Zilverdag stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de Zilverdag. Alle deelnemers zijn op de hoogte van het kwaliteitsmanifest en tijdens de Zilverdag wordt de kwaliteit bewaakt en gecontroleerd.

Museumgalerij Edelambachtshuys

Het Edelambachtshuys is de voormalige synagoge aan de Haven 13. Het museum heeft een unieke collectie antiek Schoonhovens zilver. Ook dit jaar is er weer een primeur tijdens de Zilverdag. De nieuwste aanwinsten binnen de museumcollectie met antiek Schoonhovens zilver worden dan aan het publiek getoond. Deze primeur bevat een aantal bijzondere objecten zoals een paar Barok zilveren kandelaars, gemaakt door de zilversmeden Littel & Grevink te Schoonhoven in 1863. Deze kandelaars zijn uniek voor Schoonhoven en de periode waarin ze zijn gemaakt. In de 19e eeuw is er nauwelijks groot zilverwerk in Schoonhoven geproduceerd. Een groot contrast is de zilveren presse-papier die gemaakt is voor de autobranche organisatie BOVAG. In 1939 ontworpen en gemaakt door de zilversmid Pince van der Aa. Het betreft een gestileerde voorstelling van tandraderen, een combinatietang en een mercuriushelm.

Meesterteken in straatbeeld: silver walk of fame

Kijk ook eens naar beneden tijdens uw bezoek. Door de hele stad heen vindt u stoeptegels met daarop meestertekens. Dat is het unieke teken waarmee elke zelfstandig werkende goud- en zilversmid al eeuwenlang zijn werk signeert. De tegels liggen op plaatsen waar vroeger en nu goud- en zilversmeden woonden en werkten.

De pleinen

Voor ieder vakgebied is een apart deel van de binnenstad gereserveerd zodat u de specialiteiten makkelijk kan vinden. De plattegrond met wandelroute is te vinden in de Zilverdag folder.

 • Op het Museumplein (Kazerneplein) zijn experimentele sieraden te bewonderen van ontwerpers die handmatig edelmetalen al dan niet combineren met niet-edelmetalen of nieuwe technieken gebruiken zoals 3D printen. Op het Museumplein vindt u ook de ingang van het Zilvermuseum.
 • Op het Doelenplein vindt u de antieke zilvermarkt, goudsmeden, juweliers, graveurs, horecaplein en het Rabobank Jong
 • Talentplein: (oud-)studenten van de Vakschool Schoonhoven.
 • De Dam: branche ondersteunende organisaties, taxateurs en Gilde St. Eloy
 • Kerkstraat: branche gerelateerde leveranciers voor goud- en zilversmeden. Denk bijvoorbeeld aan handgereedschappen, hamers, machines.
 • Lopikerstraat, Haven en Varkensmarkt: Goudsmeden, juweliers, graveurs en zilversmeden die sieraden aanbieden. Het assortiment bestaat voor 80% uit edelmetaal. Op de Oude Haven vindt u boekenkramen. Op de Haven staat ook de Rabobank bus met pinmogelijkheden.
 • Steenenbrug: het Edelsteen- en mineralenplein

Enthousiaste vrijwilligers

De Zilverdag wordt jaarlijks georganiseerd door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Zij wensen u ‘een schitterende Zilverdag’!
 
Meer informatie over de Nationale Zilverdag is te vinden op www.zilverdag.nl of op facebook en twitter.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.