Smeedweekend in het Zuiderzeemuseum

Op zaterdag 20 en zondag 21 mei vindt het Smeedweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Op een groot aantal locaties in het buitenmuseum tonen ambachtslieden allerlei verschillende vormen van dit ambacht. Zo ontdek je niet alleen hoe maritiem smeedwerk wordt gemaakt, maar ook hoe kunstenaars de mooiste objecten maken met deze technieken.

zuiderzeemuseum

Daarnaast zijn er voor kinderen ook twee leuke extra activiteiten: ze kunnen een ritje maken op een paard of aan de slag gaan in het Smeedlab. Kijk hier voor een impressie van het ambacht en het evenement. Iedereen met een achternaam verbonden aan het ambacht van de smid ontvangt tijdens het Smeedweekend gratis toegang tot het museum.

 

 

In 2017 besteedt het Zuiderzeemuseum onder de noemer Handgemaakt extra aandacht aan de Zuiderzeeambachten. Eén weekend per maand staat er een ander ambacht centraal, op 20 en 21 mei het smeden. Verschillende ambachtslieden laten allerlei smeedtechnieken zien, zoals siersmeden, damast smeden, deur- en hangbeslag maken en het maken van maritiem smeedwerk in samenwerking met Bataviawerf. In het Doe-het-zelf-paviljoen zie je de werkzaamheden van een goudsmid en exposeren twee metaalkunstenaars. Op pleintje Kampen maakt kunstsmid Freaky Steel, kunst met moderne technieken. Tijdens het Smeedweekend demonstreert hij onder andere een plasmasnijder. Verder beslaat een smid paarden en maken kinderen een ponyritje rond de kerk. Het Smeedlab is ook open. Hier slaan kinderen zelf aan het smeden; van een staafje ijzer maken ze hier hun eigen kunstwerk.

Gratis toegang met achternaam Smid

Tijdens het Smeedweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Smid (Hoefsmid, Smidt, Smit, Hoefsmit en van Smeden) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de ‘roots’ van het smeden​. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 20 en 21 mei gratis toegang tot het museum.

 

 

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.