Reis met het openbaar vervoer door Tsjechië

Een land ontdekken per openbaar vervoer is een hele andere beleving dan met de auto. Het begint al met de kaartjes kopen en erachter komen welke trein of bus je moet hebben om de bestemming te bereiken. Het is soms wat gepuzzel, maar het levert vaak hele bijzondere avonturen op. Terwijl het landschap voorbij raast, als je in een hoge snelheidstrein zit, maak je soms de meest fantastische dingen mee.

trein-tsjechie-czechtourism

Naar Tsjechië met de trein of bus

Wie gelijk goed wil beginnen gaat met het openbaar vervoer vanuit Nederland of België naar Tsjechië. Er zijn diverse mogelijkheden, namelijk met de bus of met de internationale trein. Vanuit Amersfoort gaat er een trein naar Berlijn, waar je moet overstappen. De Eurocity gaat vanaf Berlijn in 4,5 uur naar de Tsjechische hoofdstad. Tip: Ga aan de linkerkant zitten, dan heb je een prachtig uitzicht op het landschap en de rivier de Elbe. Het is ook mogelijk om met de bus naar Tsjechië te gaan. Flixbus rijdt in ongeveer 15 uur naar Praag en een ticket kost zo’n 50 euro. Andere busmaatschappijen die vanuit Nederland en België naar Tsjechië rijden zijn Eurolines en RegioJet van Student Agency.

 

 

Rondreizen met het openbaar vervoer in Tsjechië

Tsjechië is een zeer geschikt land om te interrailen. Er zijn veel verbindingen naar steden en natuurparken en het is goedkoop. Van Praag naar Pilsen, wat ongeveer een uurtje duurt, is het slechts 4 euro. Het leuke aan reizen met het openbaar vervoer in Tsjechië is, naast de betaalbare prijzen dat er allerlei soorten vervoer zijn. Er zijn hoge snelheidstreinen tussen Praag en Ostrava, luxe bussen met WiFi van Student Agency maar ook boemeltreintjes die ontzettend veel herrie maken en hoognodig aan vervanging toe zijn. Eigenlijk reflecteert het openbaar vervoer het land Tsjechië uitstekend; modern en nostalgisch. Tijdens het reizen met het openbaar vervoer ontdek je ook Tsjechische gebruiken. Zo vragen Tsjechen meestal eerst of ze naast iemand mogen zitten en is het heel normaal om over de spoorrails te lopen naar de trein. Wie een overstap heeft in een klein plaatsje hoeft niet bang te zijn om de andere trein te missen. De treinen wachten namelijk op elkaar. Niet alleen het vervoer zelf is leuk, maar ook de treinstations zijn vaak prachtige stationshallen. Vele zijn nu vervallen, maar met een beetje fantasie kun je een weelderig station in art nouveau stijl inbeelden en de rijkdom van vroeger aanschouwen.

Waar gaan we heen?

Het beste startpunt voor je vakantie is de hoofdstad Praag. Vanuit hier kan je alle kanten op. Hlavní nádraží ofwel hoofdstation in het Tsjechisch is een woord dat je goed moet onthouden. Net als vlak (trein), autobus (bus), nástupiště (perron) en jízdenka (ticket). Ga met de trein bijvoorbeeld naar het Zuid-Boheemse České Budějovice. Een directe trein brengt je binnen twee uur naar deze stad van Budweiser bier. Het sprookjesachtige stadje Český Krumlov ligt 25 km ten zuiden van České Budějovice, dat je kan bereiken met een andere trein. Andere leuke steden om naar toe te gaan zijn Pilsen, Brno, Ostrava en Kutná Hora.

 

 

Met het openbaar vervoer naar een natuurgebied kan ook prima en maakt het soms nog net wat avontuurlijker. Vanuit Praag gaat er een directe bus naar Špindlerův Mlýn in het Reuzengebergte. Hier kan je fantastisch wandelen, mountainbiken en andere uitdagende activiteiten doen. Het natuurgebied Boheems Paradijs, bekend vanwege de rotsformaties, is te bereiken met de trein. Het beste is om dan de trein te pakken naar het plaatsje Jičín.

Praktische informatie

Een handige website voor al het openbaar vervoer in Tsjechië is www.idos.cz. Op deze site worden de beste routes aangegeven en met welk vervoer. De Tsjechische treinmaatschappij heet České dráhy en het is mogelijk om treinkaartjes online te kopen. Er is tevens een interrail ticket beschikbaar voor specifiek Tsjechië, de Interrail Tsjechië Pass. Deze pas geeft je de mogelijkheid om 3, 4, 6 of 8 dagen te reizen met de trein. Het is wel verstandig om vooraf te bekijken of dit daadwerkelijk goedkoper is dan apart de treinkaartjes kopen. Een aanrader is om met Student Agency te reizen. Deze reisorganisatie biedt vlieg-, bus- en treinreizen aan voor een scherpe prijs. De gele bussen en RegioJet treinen van Student Agency rijden naar diverse steden in Tsjechië, maar ook naar plaatsen over de grens. Je kunt bijvoorbeeld met Student Agency van Praag naar Brno voor zo’n 8 euro of van Praag naar Boedapest voor 20 euro.

praag-michal-vitasek

Foto Michal Vitasek

Openbaar vervoer in Praag

Het openbaar vervoer in Praag is zeer goed geregeld. Er zijn vier verschillende soorten tickets: 30 min, 90 min, 1 dag en een driedaagse ov-pas. De tram en metro rijden frequent en op de website www.dpp.cz is alle informatie over het openbaar vervoer in Praag te vinden. De tickets kunnen gekocht worden bij een kiosk, op het vliegveld, bij sommige hotels en ook bij de chauffeur zelf. Let erop dat je het ticket afstempelt wanneer je instapt.

Zin gekregen om met het openbaar vervoer Tsjechië te ontdekken? Op de website van CzechTourism staan allerlei tips met de leukste plekjes om naartoe te gaan.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.