Spectaculaire lichtshows zetten Noordoost Frankrijk in de schijnwerpers

Deze zomer hoef je je niet te vervelen tijdens een vakantie in Noordoost Frankrijk. Naast tal van activiteiten en bezienswaardigheden in de regio’s Champagne, Ardenne en Lorraine, vinden tussen mei en september verscheidene spectaculaire lichtshows plaats die de bestemming volop in de schijnwerpers zetten.

Rendez-vous de Stan

Van de verering van heldin Jeanne d’Arc in geboortedorp Domremy la Pucelle en de vertolking La Bicyclette Bleue van de Franse schrijfster Régine Deforges door middel van een show en vuurwerk met een mobiele tribune rond de ruïnes van het kasteel La Cassine, tot een metamorfose van de grachten van Châlons-en Champagne. Dankzij haar ligging op gemiddeld 550 km vanaf Utrecht is de regio een perfecte bestemming voor een weekendtrip, zomervakantie of als stop-over tijdens een reis naar het populaire Zuiden van Frankrijk.

 

 

Champagne

De ‘koningskathedraal’ van de stad Reims is ook deze zomer weer het decor van een fabelachtige geluid- en lichtshow, dit jaar onder de artistieke leiding van Sketzò. De Cathédrale Notre-Dame de Reims stamt uit de 13e eeuw en staat bekend als een van de voornaamste gotische gebouwen in Frankrijk. Tijdens de ‘Rêve de Couleurs’ shows wordt de kathedraal omgetoverd tot een 3D-projectiescherm. Van mei – september wordt de show verschillende avonden in de week opgevoerd.

Een tocht over de grachten van Châlons-en-Champagne wordt een waar sprookje tijdens de lichtshow ‘Métamorph’eau’ses’ die van mei tot en met september plaatsvindt. Verken het stadje te voet of per rondvaartboot als sprookjesachtige verlichtingen op bruggen en panden geprojecteerd worden. Vanaf juni worden er ook andere monumenten verlicht waaronder de kerk La Collégiale Notre-Dame-en-Vaux. Kaartjes voor de rondvaart kosten €15,- voor volwassenen en €7,50 voor kinderen tussen 4-10 jaar. Kinderen jonger dan 4 jaar zijn gratis. Reserveren via www.chalons-tourisme.com is noodzakelijk.

Franse Ardennen

‘La Bicyclette Bleue’ is de nieuwste show in een reeks die al 30 jaar duurt. De licht- en geluidshow is te zien bij de ruïnes van het kasteel van La Cassine onder de plaats Vendresse, waarbij het publiek plaatsneemt op een mobiele tribune. Deze tribune is uniek in Europa en wordt over 350 meter verplaatst om zo verschillende licht- en vuurwerkeffecten van de show te kunnen laten zien. Ieder jaar staat een Frans klassiek meesterwerk centraal. Zo zijn in het verleden openluchtuitvoeringen geweest van onder meer Les Misérables van Victor Hugo, Germinal van Emile Zola en Sans Famille van Hector Malot. Dit keer staat La Bicyclette Bleue (De Blauwe Fiets) centraal, de bestseller van Régine Deforges. Opvoeringen op vrijdagen en zaterdagen van 22 juli – 19 augustus behalve vrijdag 18 augustus.

 

 

Lorraine

In 2016 was de honderdste herdenking van de Slag om Verdun, een van de grootste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. In de zomer is Verdun het toneel van een magistrale klank- en lichtshow: ‘Des Flammes… à la Lumière’, waarbij 300 acteurs deze zwarte bladzijde uit de Franse geschiedenis naspelen. Met 1000 projectoren en indrukwekkende effecten vertelt deze 1,5 uur durende nieuwe voorstelling het verhaal van deze 300-dagen tellende oorlog. Voorstellingen – die ook voor kinderen vanaf 5 jaar geschikt zijn – worden opgevoerd in de buitenlucht rond 22.00 uur op iedere vrijdag en zaterdag tussen 16 juni – 29 juli m.u.v. 14 juli, de Franse nationale feestdag.

Deze zomer is het 18e-eeuwse Place Stanislas in de stad Nancy het decor van een geluid- en lichtshow dat is gebaseerd op de idealen van de hertog wiens naam het plein draagt: Stanislas Leszczyński. Zijn uitspraak “Vanaf kinds af aan ben ik altijd bang geweest voor het donker… Daarom heb ik mijn hele leven lang gezocht naar het licht… Al het licht.” De project van ‘Rendez-vous Place Stanislas’ nemen bezoekers mee naar vijf continenten en is een hommage aan de kunstenaars van de stad. Te zien tussen 18 juni en 15 augustus om 22.45 uur en van 16 augustus tot 18 september om 22.00 uur

reve-de-couleurs-foto-carmen-moya

Ruim 250 acteurs en figuranten zijn van 23 juni – 8 juli op vrijdagen, zaterdag en maandagen het middelpunt van een van de grootste multimediale voorstellingen in Frankrijk. In haar geboortedorpje Domrémy la Pucelle wordt heldin Jeanne d’Arc geëerd in het spektakelstuk ‘Spectacle Monumental Jeanne d’Arc’, dat wordt opgevoerd voor de basiliek du Bois Chenu en omliggende gebouwen. Kaartjes voor volwassenen à €20,- en voor kinderen à €12,-.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.