Derde Nationale Museumweek: Succes door massale omarming ruim 400 musea

Ruim 400 musea hebben de afgelopen week actief deelgenomen aan de derde Nationale Museumweek. Door hun eigen pronkstuk vol in de schijnwerpers te plaatsen en krachtig te promoten. In Dordrecht, Assen en Helmond kwam veel publiek op de been voor pronkstukken uit de regio die op indrukwekkende en confronterende wijze in goud zijn uitvergroot.

burgemeester-marco-out-assen-en-wethouder-miriam-van-dijk-tynaarlo-onthullen-met-druk-op-gouden-knop-meisje-van-yde

Vanaf het weekend zijn de pronkstukken en verhalen uit deze musea samengebracht in het eerste Nationaal VR Museum ter Wereld. De Nationale Museumweek 2017 heeft in de traditionele media, zowel landelijk als regionaal, en op social media veel publiciteit gegenereerd.

Deze derde editie heeft de Museumweek nog meer verdieping en verbreding gekregen. Door de groei van het aantal meewerkende musea (> 400), door 3 in het oog springende “Gouden Pronkstukken”, door 3 inhoudelijke debatten op Sublime FM, door 3 Museumstages, door 3 Pop-Up Musea in scholen én door het eerste Nationaal VR Museum ter Wereld.

 

 

Ook de Pop-Up musea in onderwijsinstellingen in Zwolle, Lelystad en Bergen trokken veel bekijks van scholieren en studenten. De drie Museumstages en Gouden Gesprekken op Sublime FM over de waarde van museale collecties voor economie, regio marketing en educatie in achtereenvolgens Boskoop, Veenhuizen en Tilburg stonden volop in de belangstelling.

Via Domien Verschuuren op 3FM en Lucas de Man met ‘Man en Kunst’ op NPO2 bracht de publieke omroep de Museumweek naar veel luisteraars en kijkers.

Op MuseumkaartMatch.nl, een service voor volwassen kaarthouders waar je je ideale gezelschap vindt voor een museumbezoek, zijn in de eerste week ruim 1.000 oproepen geplaatst en circa 500 reacties ontvangen. Speciaal voor Museumkids t/m 12 jaar was er een wedstrijd in 50 ‘kidsproof’ musea waar zij aan de hand van mascotte Tikkit op zoek konden naar bijzondere schatten.

Op social media was #OnsEchteGoud drie dagen trending topic, mede door de massaal omarmde actie met het Gouden Kader en de lancering van het Nationaal VR Museum.

 

 

De vierde editie van de Nationale Museumweek zal plaatsvinden van 9 t/m 15 april 2018.

Mirjam Moll (Manager Platform & Promotie bij de Museumvereniging) kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen week: “Geweldig dat zoveel mensen interesse hebben getoond in de prachtige museumcollecties. Want elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons échte goud! Hartverwarmend is ook dat meer musea dan ooit hebben meegedaan en duizenden vrijwilligers zich zo vol hebben ingezet en een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, een week lang vol in de schijnwerpers hebben geplaatst.

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie vanmusea in Nederland. Samen met ruim 400 musea versterken we het publiek belang van musea. Het beoogde resultaat van de Museumweek is meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek.

Het Nationaal VR Museum is een intuïtieve, moderne digitale plek die samen met de musea verder ontwikkeld zal worden juist om een publiek te bereiken dat zelden of nooit musea bezoekt. Speciaal voor kinderen t/m 12 jaar is er in de herfstvakantie van 14 t/m 29 oktober aanstaande de Museumkidsweek.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.