Folkert de Jong slaat een nieuwe weg in met interdisciplinaire installatie

Zaterdag 22 april opent in GEM, museum voor actuele kunst, de tentoonstelling Weird Science van Folkert de Jong. Zijn figuratieve beelden van kleurrijk polyurethaanschuim en Styrofoam maken deel uit van toonaangevende collecties, waaronder Saatchi Collection Londen, Montreal Museum of Fine Arts en Gemeentemuseum Den Haag. Met de nieuwe installatie in GEM slaat de kunstenaar een nieuwe weg in. Hij verbreedt zijn materiële palet en presenteert een eigenzinnige mix van sculpturen, foto- en filmwerk, performance, (kunst)historische reflectie en zelfonderzoek.

folkert-de-jong-gem

Als een moderne magiër creëert Folkert de Jong een fictieve werkelijkheid, parallel aan de gewone wereld, waarin heden en verleden door elkaar lopen. De installatie bestaat onder meer uit beelden gemodelleerd naar de hoofdrolspelers van kunstbeweging De Stijl, MRI scans van De Jongs eigen lichaam, de uit kleurrijk schuim opgetrokken Last Boogie Woogie (een werk uit 2007 dat verwijst naar Piet Mondriaans Victory Boogie Woogie) en 60 kilo Wilhelmina pepermunt.

 

 

Totaalervaring

Door personages uit het verleden, onder wie Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, in een hedendaagse context te plaatsen, ontwricht De Jong bestaande ideeën en opent ze voor nieuwe interpretaties. Aan de hand van uiteenlopende vormen en materialen, ontvouwt de kunstenaar zijn onorthodoxe perspectief op de (kunst)geschiedenis en het (kunstenaars)bestaan.

Folkert de Jong: “Het uitgangspunt van de tentoonstelling is het clichébeeld van de kunstenaar die zich eenzaam opsluit in zijn atelier om na te denken over een utopische wereld. Weird Science gaat over mijn fascinatie voor kunstenaars die een ideaal nastreven en het idee om met kunst de samenleving te kunnen vormen. Ik zie de installatie als een totaalervaring. Het kunstwerk is de relatie met het publiek.”

 

 

Manifest

In 2014, geïnspireerd door het manifest van Van Doesburg, schreef De Jong zijn eigen kunst manifest getiteld Pleidooi voor menselijkheid. Hierin spreekt hij zich uit over kunst, de samenleving en “het belang van samenwerking tussen verschillende culturele disciplines ten einde een groter maatschappelijk draagvlak te creëren”.

Voor Weird Science werkt De Jong samen met kunstenaarscollectief YAE en het Rotterdamse ontwerpbureau 75B. Van YAE (Yolenth van den Hoogen, Aatjan Renders en Esther Goldstein) is het getoonde foto- en filmwerk op het snijvlak van performance art en beeldende kunst. Met de band Upfront (Peter Groot, Rob de Boer en Johan Groot) brengt De Jong een limited edition LP uit, waarvan de plaat en hoes zijn ontworpen door 75B.

LP en documentaire

Op de plaat, opgenomen in De Jongs atelier in Krommenie, staan nummers en soundscapes die gaan over kunstenaarsmanifesten, kunstbewegingen zoals De Stijl en over het proces van kunst maken. Tijdens de opening van Weird Science op 22 april wordt de LP voor het eerst gepresenteerd. GEM vormt deze avond het decor van de albumpresentatie en kunstperformance van De Jong en Upfront.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.