Nationale Museumweek 2017 gestart met onthulling interactieve Gouden Letterkast in Dordrecht

Met de onthulling van de Gouden Letterkast is de derde Nationale Museumweek gistermiddag gestart. Om 16.00 uur werd de Letterkast, het eerste Gouden Pronkstuk van deze Museumweek, door presentator Klaas van Kruistum en Wethouder Heijkoop (Onderwijs) onthuld.

Passanten worden een week lang verrast met de grote Gouden Letterkast op het Statenplein in Dordrecht, die het hele jaar door, in originele vorm, te zien is in het Onderwijsmuseum. Ruim 400 musea zetten deze Museumweek hun museale pronkstukken, ons echte goud, in de schijnwerpers.

 

 

De Gouden Letterkast is net als het origineel ook functioneel. Iedereen kan tot het einde van de Museumweek, 9 april, zelf een persoonlijke boodschap insturen (via Twitter met #GoudenZin). Dit bericht verschijnt vervolgens op het levensgrote LED-scherm in de Gouden Letterkast (9×7 meter). Zo werd de Museumweek precies om 16.00 uur door Wethouder Heijkoop afgetrapt.

Wethouder Heijkoop: “Het Onderwijsmuseum met de Letterkast en de ontelbare andere pronkstukken, trekt veel publiek naar Dordrecht. Daarmee is dit museum, samen met de overige musea uit de gemeente, heel belangrijk voor Dordrecht. De musea vormen eigenlijk het hart van onze mooie stad!”.

 

 

Tijs van Ruiten, directeur van het Onderwijsmuseum: “De Letterkast was de eerste manier om klassikaal te leren lezen, het werd daarom ook wel de leesmachine genoemd. Door hem leren wij nu nog steeds lezen met de klanken “oe”, “ui” en “eu” en alle andere combinaties die we kennen.”

Gedurende deze Museumweek wordt het bestaansrecht van de Letterkast op een moderne manier opnieuw relevant gemaakt. Precies 200 jaar geleden ontwikkelde P.J. Prinsen (1777-1854) een letterkast die leerlingen klassikaal moest leren lezen. De Letterkast werd door de Museumkaarthouders gekozen tot eerste Gouden Pronkstuk van de Museumweek. Het pronkstuk won met een overtuigende meerderheid van de ruim 20.000 stemmers.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.