Ontdek Malmö op de fiets!

Er lekker een paar dagen op uit? Ga dan eens naar Malmö. Deze stad in het zuidwesten van Zweden is écht verrassend leuk. Van de beste restaurants en trendy winkeltjes tot de leukste straatjes, pleintjes en terrasjes. Malmö is ook een echte fietsstad. De inwoners en toeristen zijn er gek op. Het is dan ook een leuke manier om de stad per fiets te ontdekken.

Malmo

Malmö fietsstad

Malmö is één van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Niet voor niets, want de brede fietspaden (zo’n 500 kilometer), het vlakke terrein en de weinige auto’s maken de stad tot een walhalla voor fietsers. Overal huur je eenvoudig een fiets en fietskaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de Tourist Information. Veel fietsverhuurders bieden als extra service een rondleiding met een gids. Zo leer je de stad beter kennen en ontdek je alle bezienswaardigheden. Je kunt ook een dagticket kopen voor Malmö By Bike, het publieke fietsverhuursysteem. De hele dag door heb je een fiets tot je beschikking. Je dient ‘m echter na een uur wel in te leveren bij één van de 50 stations in de stad, maar daarna pak je gerust een andere fiets voor weer een uur. Door je fiets steeds in te leveren bij een ander fietsstation, kom je op de meest leuke en onverwachte plekjes.

 

 

Fika, een echte Zweedse traditie

De oude stad, het kloppend hart van Malmö, is omringd door een kanaal. Maak met de fiets een rondje langs het kanaal en je ziet een aantal van de populairste trekpleisters zoals het Malmöhus-kasteel, het oudste park van de stad, het vroegere postkantoor en traditionele vissershutjes. Tussendoor zoek je, net als de inwoners van Malmö, een gezellig koffiehuis of café op, om op je gemak een Zweeds kopje koffie te drinken met een zoete lekkernij. De Zweden noemen dit fika en het is echt een traditie! Eigenlijk kun je het vergelijken met een mini high tea. Leuk én lekker om te doen!

 

 

Ga daarna nog even naar het eco-district Augustenborg, dat al sinds de jaren negentig wordt veranderd in een zo duurzaam mogelijke woonwijk. Hier kijk je je ogen uit. De grootste daktuinen ter wereld bevinden zich hier, compleet met zonnepanelen, bijenkorven en groene muren. Ook de eco-wijk rond het plein ‘Drottningtorget’, met zijn talloze boetiekjes en tweedehandswinkeltjes, waar je voor een habbekrats originele dingen koopt, is echt leuk.

Ohboy

Zoek je een leuk en betaalbaar hotel (hoe langer je blijft, hoe goedkoper de prijs)? Ga dan eens naar Ohboy dat onlangs is geopend. Het ligt in het westelijk havengebied, waar nu een nieuwe wijk is verrezen die, net als het hotel, vooral door zijn duurzaamheid opvalt. Middelpunt is de gedraaide wolkenkrabber Turning Torso. Het hotel ligt op een steenworp afstand van het Centraal Station, het centrum en de stranden. 32 moderne appartementen op de begane grond zijn voor de hotelgasten. De overige appartementen zijn te huur voor de bewoners van Malmö. En… uiteraard heb je een fiets tot je beschikking.

Nieuwe initiatieven

Malmö stimuleert haar bewoners door mooie projecten en leuke initiatieven. Zo kunnen bewoners van de stad gebruik maken van de ‘fietskeuken’ ofwel Cykelköket. Voor omgerekend ongeveer 1 euro ben je een jaar lang lid van een open werkplaats die volledig is gewijd aan fietsreparaties. Je kunt hier zelf je fiets opknappen. Nieuw lampje plaatsen, lekke band repareren of een nieuw slot? Geen probleem! Alles is aanwezig en de vaak veterane, vrijwillige sleutelaars zijn behulpzaam en bereid je van alles uit te leggen. Neem gerust eens een kijkje als je in Malmö bent. Nog zo’n initiatief is Move By Bike. Dit bedrijf vervoert per fiets en aanhanger een lading van zo’n 300 kilo per keer. Een snelle en schone manier van vervoeren waar bijvoorbeeld veel studenten gebruik van maken als ze een nieuwe kamer hebben gevonden. Leuk zijn ook de fietswinkelcafés die in opkomst zijn (Musette in het Zweeds). Hier drink je met andere fietsers op je gemak een kop koffie en deel je je ervaringen. Kijk naar een wielerwedstrijd op tv of laat je door het personeel informeren over de nieuwste snufjes op fietsgebied. Of dat nu gaat om je mountainbike of je doordeweekse tweewieler.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.