Zo voorkom je een water ongeluk met je smartphone op vakantie

Je smartphone en jij zijn onafscheidelijk en daarom neem je ’m overal mee naartoe. Natuurlijk naar je werk, naar school of met een dagje weg, maar ook als je op vakantie bent en naar het strand of het zwembad gaat. Helaas zijn water en smartphones niet zulke beste vrienden en hoor je vaak verhalen van ongelukjes met smartphones op vakantie. Het geld dat je vervolgens kwijt bent aan een reparatie kun je op vakantie veel beter uitgeven aan een lekkere avond uit eten, of een gave excursie.

is jouw smartphone waterdicht?

is jouw smartphone waterdicht?

Hoe ‘waterdicht’ is jouw smartphone?

Het voelt waarschijnlijk heel onnatuurlijk en bovenal ook niet prettig om je smartphone zomaar onder water te houden. Toch zijn er fabrikanten die het voor mekaar hebben gekregen dat jij je smartphone met een gerust hart in het zwembad kunt laten vallen. Tenminste, als je het juiste toestel hebt. Veel fabrikanten beweren dat hun toestel waterdicht is, maar waterdicht heeft verschillende definities. Zo is dit bij de ene telefoon spatwaterdicht, wat inhoudt dat hij een regenbuitje prima overleefd. Laten vallen in je zwembad in Italië is hierbij nog steeds geen goed idee. Een andere smartphone is weer dompeldicht. Deze kun je dus prima in een plas water laten vallen, maar uitgebreid gaan snorkelen met je smartphone op zak, zorgt meestal niet voor een happy ending. Tenslotte zijn er tegenwoordig de waterbestendige smartphones, waarmee je echt álles kunt doen wat met water te maken heeft.

 

 

IP-certificering

Om onaangename verrassingen te voorkomen, kun je bij de aanschaf van een smartphone natuurlijk altijd gelijk telefoon accessoires aanschaffen om de ergste schade te voorkomen. Daarnaast kun je bij de aanschaf letten op de IP code, wat staat voor International Protection Rating. Je herkent dit altijd aan de letters IP gevolgd door één of twee cijfers. Deze cijfers geven een indicatie in hoeverre apparaten bestand zijn tegen invloeden van buitenaf.

 

 

Het eerste cijfer staat voor de beschermingsgraad van binnendringende voorwerpen zoals stof en loopt van 0-6. De 0 geeft aan dat het apparaat geen enkele bescherming biedt tegen voorwerpen van buitenaf, de 6 geeft aan dat het apparaat volledige bescherming biedt tegen voorwerpen van buitenaf. Bij nieuwere smartphones is dit bijna altijd 6.

Het tweede cijfer is het meest relevant als je gaat kijken naar de mate van bescherming tegen water. Dit is opgedeeld in een schaal van 0-9. Ook hier biedt de 0 geen bescherming tegen water en bij een 9 beschermt het toestel tot een vochtigheidsgraad van 90%.

Belangrijk om te weten

Natuurlijk is het nu heel verleidelijk om je nieuwe smartphone met een hoge IP certificering te gaan testen op allerlei verschillende manieren. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden.

  • De meeste tests die worden uitgevoerd met de smartphones zijn met schoon kraanwater. Zeewater is dus weer een ander verhaal, omdat hier zout in verwerkt is wat kan gaan oxideren. Ook zwembadwater bevat een hoop extra chemicaliën waardoor de bescherming van jouw smartphone hier niet gegarandeerd kan worden.
  • Veel van de smartphones worden getest bij een temperatuur tussen de 15 en 35 graden. Je ultraluxe smartphone met IP69 lekker meenemen in de sauna of het Turks stoombad wordt dus niet aangeraden.
  • Knoppen indrukken van de smartphone onder water is geen goed idee. Op deze manier kan er alsnog water in het systeem van de smartphone komen. Het kan zijn dat de fabrikant expliciet vermeld dat het wel kan, in dat geval is het natuurlijk wel mogelijk.

Ben je de komende tijd niet van plan om een nieuwe smartphone aan te schaffen, of vind je een toestel van deze prijsklasse toch net iets te duur? Dan is er natuurlijk altijd nog een andere oplossing. Er zijn tegenwoordig vele soorten, waterdichte HTC Desire 650 hoesjes, die jouw smartphone uitstekend kunnen beschermen tegen water. Deze zijn verkrijgbaar als op maat gemaakte hoesjes voor om je smartphone, maar ook als een soort universele ‘zakjes’ die om alle smartphones heen passen. Let bij de aanschaf van bijvoorbeeld een Honor 6x hoesje goed op of hij waterproof of waterdicht is. Zo kom je vervelende situaties en kun je optimaal van je vakantie genieten!

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.