De olifantjes Hans en Parkie, 2 bijzondere gasten uit Azië

In juli 1786 ligt een VOC-schip voor de Rede van Texel met in het ruim twee bijzondere gasten uit Azië: de olifantjes Hans en Parkie. De dieren worden geschonken aan stadhouder Willem V en krijgen een plekje in zijn befaamde Haagse menagerie. Op zondag 26 maart vertellen historicus Jeroen Bos en museoloog Anneke Groen over de opmerkelijke levens van Hans en Parkie, die van Ceylon via Den Haag, uiteindelijk in Frankrijk belanden.

HB4116

Anneke Groen

Na een studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam volgt Anneke Groen de Master of Museology aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Tijdens deze studie ligt haar focus op natuurhistorische musea. Het onderzoek van Groen naar het gebruik en de betekenis van opgezette dieren in hedendaagse tentoonstelling rondt zij in 2016 cum laude af. Momenteel is zij betrokken bij de ontwikkeling van een reizende natuurhistorische tentoonstelling.

 

LEES OOK DIT: TEXT

 

Jeroen Bos

Jeroen Bos studeerde Algemene Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden waar hij zich verdiept in de vestingbouw en cartografie van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Als historisch onderzoeker publiceert Bos artikelen en verzorgt hij lezingen over de geschiedenis van de VOC. In 2013 en 2014 verschijnen twee artikelen van Bos over een kleine ‘vondst’ in het Nationaal Archief: een tot dan toe onbekende VOC-plattegrond.

De wereld van de VOC

Van 1602 tot 1798 heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief topstukken uit het VOC-archief samen in de tentoonstelling. Ga mee op ontdekkingsreis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar VOC-geschiedenis. Persoonlijke verhalen brengen de VOC-tijd tot leven en laten zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is. Meer informatie: www.gahetna.nl/voc.

 

 

Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief een gevarieerd programma met lezingen, workshops en rondleidingen. Naast Jeroen Bos en Anneke Groen zijn er lezingen van Matthias van Rossum, Michel Ketelaars, Nelleke Noordervliet en Danny Jansen. Bekijk het complete programma op de website.

Kaart verkoop en meer informatie

  • Tijd: 13.00 – 14.00 uur
  • Kosten: € 10,- (inclusief entree tentoonstelling De wereld van de VOC en koffie/thee)
  • Aanmelden via: events@nationaalarchief.nl of via de webwinkel: http://www.gahetna.nl/webshop/lezing-jeroen-bos-en-anneke-groen-hans-parkie-twee-olifantjes-uit-ceylon

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.