Ontdek de kleurrijke bootjes in Malta

In het helderblauwe water van de Middellandse zee drijven vele vrolijk gekleurde bootjes die je met hun ogen op de romp aankijken. Deze zogenaamde Maltese Luzzu’s vinden hun oorsprong in de tijd van de Phoeniciërs, zo’n 600 jaar voor Christus! Vandaag de dag is de Luzzu één van de symbolen van de Malteser archipel en maken ze de wateren rondom de eilanden postcard-perfect.

 

 

Vissersboot

Luzzu’s zijn vissersboten die traditioneel geschilderd worden in de kleuren blauw, geel en rood. De Phoeniciërs hebben de houten boten zo stabiel en stevig gebouwd, dat ze zelfs zwaar weer kunnen trotseren. In de tijd van de Phoeniciërs waren de Luzzu’s kleiner dan nu en voeren ze met zeil, tegenwoordig zijn ze een slag groter en varen ze op een dieselmotor. Maar verder zou een verdwaalde Phoeniciër geen grote ogen opzetten; ze zijn bijna volledig identiek!

 

 

Bijgeloof

Er bestaat behoorlijk wat bijgeloof rondom de Luzzu. Wat doen die ogen op de romp, bijvoorbeeld? Er wordt verondersteld dat dit een moderne overlevering van een Fenicische traditie is en het Oog van Orisis voorstelt – de god van bescherming van het kwaad. De ogen zouden de vissers beschermen als ze op zee zijn. Daarnaast worden de Luzzu’s overgeërfd van vader op zoon. Het is volgens het bijgeloof van levensbelang de geërfde Luzzu in exact dezelfde kleuren en patronen te houden als de generaties ervoor. Als de boot eens in de zoveel tijd aan een opknapbeurt toe is, is grondige inspectie dus geboden!

Marsaxlokk

De kleurrijke boten zijn vooral te vinden in Marsaxlokk en Marsacala in het zuiden van Malta en in de St. Paul’s Bay in het noorden. Als je zondagochtend vroeg genoeg in Marsaxlokk bent, zul je de vissers aan het werk zien. Zij komen met hun boten terug in de haven en de versgevangen vis wordt linea recta naar de stalletjes van de wekelijkse vismarkt gebracht, waar locals en toeristen rond struinen. Sluit je bezoek aan dit sfeervolle vissersdorpje af met een uitgebreide lunch op één van de vele terrassen.

Wil jij ook graag een tochtje maken in deze boten met een bijzonder verhaal? Goed nieuws: speciaal voor toeristen worden er boottochtjes georganiseerd!

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.