Ontdek de 8 lekkerste biertjes gebrouwen in Groningen

Ooit was Groningen de graanschuur van Nederland. Geen wonder dus dat deze streek een rijke bierhistorie kent. De lokaal gebrouwen bieren hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt en van 19 t/m 22 april 2017 vindt in de Martinikerk de zevende editie van het Bierfestival Groningen plaats.

Traditioneel wordt daar een biertje gepresenteerd dat door samenwerkende Groninger brouwers is gemaakt. Dit jaar is het biertje van de Groningse brouwers een session, dat de naam d’Olle Grieze draagt. Het aankomende bierfestival is een mooie gelegenheid voor ons om de lokale brouwerijen eens op een rij te zetten. Zin in een biertje uit de streek? Lees hier alles over het Gronings gerstenat.

Bax Bier

Deze jonge bierbrouwerij uit de stad maakt unieke speciaalbieren door invloeden van bierstijlen van over de hele wereld te combineren. Zo’n twee jaar na de eerste stappen op de biermarkt, betrok Bax Bier een pand aan de Friesestraatweg, waar bezoekers een biertje kunnen drinken in het proeflokaal. De bieren van Bax Bier zijn inmiddels verkrijgbaar op ruim 600 plaatsen door het hele land. Eén van de bekendste bieren van Bax is vernoemd naar de typisch Groningse uitspraak Kon Minder. Nieuwsgierig? In de brouwerij worden regelmatig workshops en proeverijen georganiseerd. Het proeflokaal is van donderdag tot en met zondag geopend.

 

 

Rockin’ Ludina Brewery

Deze eveneens jonge stadsbrouwerij heeft met eigenzinnige recepten en mooie bieren binnen een jaar een plek verworven in de biermarkt. In de zomer van 2015 presenteerde brouwerij Rockin’ Ludina haar eerste bier. De eerste bieren werden op kleine schaal gebrouwen aan boord van de uit 1910 stammende Tjalk de Ludina, gelegen tegenover café De Toeter. In oktober 2015 is de brouwerij tweede geworden in de verkiezing ‘Het beste Bockbier van Nederland’.

 

 

Brouwerij Martinus

In de binnenstad van Groningen, op een steenworp afstand van de Grote Markt, brouwt Brouwerij Martinus sinds oktober 2015 speciaalbieren in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang. In de voormalige drukkerij worden zes speciaalbieren gebrouwen, van Pale Ale tot Triple tot Weizen. Naast de brouwerij is er ook een proeflokaal en restaurant waar regelmatig evenementen georganiseerd worden. Brouwerij Martinus is geopend van donderdag tot en met zondag. Het restaurant is gesloten op zondag.

Pivo Brouwers

De Pivo Brouwers brouwen in De Biotoop te Haren, een unieke woon-werkgemeenschap in de gebouwen van het vroegere Biologisch Centrum. De brouwers laten zich inspireren door de Boheemse en Beierse bierstijlen, waar zij hun Groningse interpretatie aan geven. In hun zoektocht naar unieke smaakcombinaties wordt volop geëxperimenteerd met blends van verschillende gistsoorten.

Brouwerij Groninger

Een van oorsprong Gronings, eigentijds biermerk dat ambachtelijk gebrouwen streekbier van natuurproducten brouwt in Raalte en Friesland. De brouwerij heeft maar liefst negen oprichters, waaronder boer Hero Havenga de Poel. Zijn biologische spelt wordt gebruikt als basis voor de bieren van Brouwerij Groninger. Hierdoor kunnen liefhebbers genieten van een Groninger Spelt Pale Ale met biologisch oerspelt van Landgouw, een biologisch akkerbouwbedrijf uit Kloosterburen.

Corviri

De Corviri Brouwerij is een microbrouwerij die zelf brouwt in de kelder van het Paviljoen Appelbergen in Glimmen. De maximale brouwcapaciteit bedraagt op dit moment 100 liter. Brouwmeester Niek Hartman is ooit thuis in de schuur begonnen met het hobbymatig brouwen van bier. Na vele positieve reacties heeft hij in 2015 besloten de brouwerij te openen. En met succes, want naast een IPA, een Tripel en een Quadrupel, is er nu ook de Corviri Weizen, een heerlijk frisse dorstlesser voor de warme dagen.

Brouwerij Vechter

Brouwerij Vechter is opgericht door drie vrienden die met veel passie, inzet en een beetje vechtlust unieke speciaalbieren brouwen. Zij leggen zich toe op traditionele biertypes met een eigentijdse twist en laten zich daarnaast ook beïnvloeden door nieuwe stijlen. Hun Cluyn 6.8 is een Gronings haverbier, gebrouwen volgens stadsrecept uit 1476. Het assortiment bestaat verder nog uit een witbier en een saison. Hoewel de brouwerij en haar bieren Gronings zijn, worden de bieren niet in Groningen maar in Noord Holland gebrouwen.

Groningse Bierbrouwerij

De Groningse Bierbrouwerij brouwt onder meer het ambachtelijke Grunn Bier. Dit doen ze voornamelijk in Duitsland en België. Ook het Kruisheren bier van het Klooster Ter Apel wordt door de Groningse Bierbrouwerij gebrouwen. Op het bierfestival in 2016 won de Kruisheren Augustinus Tripel de 1e prijs voor het beste en de lekkerste Tripel. Benieuwd? De Groningse Bierbrouwerij organiseert regelmatig evenementen waaronder diverse proeverijen.

Bierbrouwerij Maallust

Net over de grens, in Veenhuizen (Drenthe), bevindt zich brouwerij Maallust. Hier brouwen 25 ‘zware jongens’ hun authentieke bieren op een ambachtelijke wijze. Standaard in het assortiment zijn: Kolonist Weizen, Vagebond Vienna, Weldoener Blond en Zware Jongen Tripel. Ga de grens over voor een lekker biertje op het terras van het mooie Proeflokaal.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.