Laat je onderdompelen in het werk en het leven van de schilder Renoir in de Champagnestreek

Het dorp Essoyes in Champagne & Ardenne is onlosmakelijk verbonden met de Franse impressionistische kunstschilder Pierre-Auguste Renoir (1841-1919). Hij werd geboren in Limoges, maar bracht een groot deel van zijn leven door in Essoyes in de Côte des Bar, een belangrijke streek voor de champagneproductie.

Toeristen kunnen zich middels een stadwandeling onderdompelen in het werk en leven van de schilder, met onder meer een bezoek aan het infocentrum Espace Renoir, zijn atelier en zijn grafzerk op de begraafplaats. Vanaf 3 juni dit jaar krijgt de rondwandeling extra diepgang door de opening van het voormalig woonhuis. Ter ere van deze opening wordt in het museum van moderne kunsten in Troyes van 17 juni tot 17 september de tentoonstelling een ‘Ander Renoir’ georganiseerd, met ruim 40 schilderijen en beeldhouwwerken van de meester en zijn tijdgenoten.

 

 

Het Essoyes van Renoir

In 1880 ontmoet de schilder Aline Charigot – geboren in Essoyes – en werd een van zijn modellen. Tien jaar later trad hij in het huwelijk met Aline, ontdekte dit dorpje en werd er meteen verliefd op. Als inwoner van Parijs vond hij hier in deze rustige omgeving veel inspiratie. In 1895 kocht hij het huis in Essoyes en bouwde er een atelier waar hij iedere zomer naar toe ging.

Enkele jaren geleden werd het voormalige woonhuis van Renoir aangekocht door de Renoir Stichting en is inmiddels gerenoveerd en aangepast om vele bezoekers te kunnen ontvangen. Totale kosten van aankoop en renovatie bedroegen 1,1 miljoen euro. Het huis met 3 verdiepingen heeft een oppervlakte van 300m² met keuken, woonkamers, een atelieruimte en slaapkamers van de Renoir, zijn vrouw Aline en drie zonen. In 1906 liet Renoir achter in de tuin een nieuw atelier bouwen dat al bezocht kon worden. Toegangskaartje voor huis, atelier en infocentrum is €8,50.

De tijdelijke Renoir tentoonstelling in het museum van moderne kunsten in Troyes toont werken in bruikleen van onder meer het Musée d’Orsay en Orangerie museum uit Parijs, het museum van moderne kunsten in Lyon en uit privé collecties. Onder de tentoongestelde werken Gabrielle à la rose, Jeune femme au puits en ook de wat minder bekende stillevens waaronder Bouquet de narcisses et de roses. De expositie loopt van 17 juni tot 17 september 2017. Er verschijnt een 216-pagina’s tellende catalogus.

 

 

Nieuw: Camille Claudel museum

Aan het einde van de 19e eeuw lieten maar weinig kunstacademies – waaronder het prestigieuze Académie des Beaux Arts – vrouwelijke studenten toe. De Franse beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943) studeerde echter aan de Académie Colorossie in Parijs en huurde na haar opleiding met studiegenoten – waaronder Jessie Lipscomb – een eigen atelier. Onder toezicht van Alfred Boucher kon zij zich zo volledig op het beeldhouwen toeleggen.

Op 18-jarige leeftijd ontmoette zij de toen 42-jarige Auguste Rodin die haar werk erg kon waarderen en Camille onder zijn hoede nam. De relatie leerling-meester groeide uit tot een liefdesrelatie maar allengs ontworstelde Camille zich aan de stempel van Rodin en ontwikkelde haar eigen stijl waaronder het beeld ‘La Valse’. Als ode aan haar oeuvre opent in de plaats Nogent-sur-Seine ten noordwesten van Troyes – waar Claudel haar jeugd doorbracht – het Camille Claudel museum op 26 maart. In totaal worden 204 werken tentoongesteld waarvan 39 sculpturen van Claudel, de overige van tijdgenoten.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.