Ruim 400 musea doen mee aan de derde Nationale Museumweek

Al meer dan 400 musea hebben een eigen “pronkstuk” gekozen voor de Nationale Museumweek 2017. Van 3 t/m 9 april zijn al deze pronkstukken in musea door heel Nederland te bewonderen. Ook organiseren de musea speciale activiteiten die verzameld zijn op nationalemuseumweek.nl. Dit jaar voegen we nieuwe evenementen toe zoals drie “Museumstages” gevolgd door drie “Gouden Gesprekken”. Ook zijn er drie “Pop-up musea” in scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Gouden Pronkstukken

Tijdens deze week staan de ruim 400 musea met hun pronkstukken in de schijnwerpers, waarvan er drie in blinkend goud worden uitvergroot. Ze zijn te vinden op drukke openbare plaatsen door heel Nederland. De indrukwekkende grootte van deze pronkstukken maakt dat niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan. Passanten raken als vanzelf geconfronteerd en ook geïnspireerd. Iedere onthulling wordt gepresenteerd door Klaas van Kruistum.

 

 

Locaties Gouden Pronkstukken:

In Dordrecht is het pronkstuk ‘Letterkast’ te bezichtigen. De onthulling zal plaatsvinden op 2 april om 16:00 uur. ‘De letterkast’ is te zien van 2 tot en met 9 april 2017. In Assen is het pronkstuk ‘Meisje van Yde’ te bezichtigen. De onthulling zal plaatsvinden op 4 april om 16:00 uur. ‘Meisje van Yde’ is te zien van 4 tot en met 9 april 2017. In Helmond is het pronkstuk ‘De Ploeger’ te bezichtigen. De onthulling zal plaatsvinden op 6 april om 16:00 uur. ‘De Ploeger’ is te zien van 6 tot en met 9 april 2017.

Museumstages en Gouden Gesprekken

Voor elk van de drie Museumstages op 3, 5 en 7 april is een politicus of een bestuurder uitgenodigd om de maatschappelijke waarde van een museum zelf te exploreren. Aansluitend aan de stage vindt in datzelfde museum aan het eind van de middag het Gouden Gesprek plaats, waarbij die museumstagiair natuurlijk ook aanschuift. In deze gesprekken op Sublime FM komt de waardering voor museale collecties aan bod. Ze staan onder de bezielende leiding van Hadassah de Boer.

 

 

Pop-up musea

Tijdens de derde Nationale Museumweek belichten we ook drie sprekende voorbeelden van samenwerking tussen musea en onderwijs. Het gaat om Museum de Fundatie met het Deltion College, Aviodrome met het ROC Flevoland en Museum Kranenburgh met de Berger Scholengemeenschap. Deze musea openen, in samenwerking met de scholieren en in het kader van de Museumweek, een pop-up museum in deze scholen.

Gouden Kader

Met het Gouden Kader proberen we iedereen te verenigen en letterlijk vast te leggen met ons echte goud. Alle deelnemende musea krijgen voorafgaand aan de Nationale Museumweek een gouden kader opgestuurd. Zodat het publiek maar ook museumdirecteuren, medewerkers en vrijwilligers zichzelf kunnen fotograferen met hun favoriete pronkstuk. Door het vervolgens te delen met #OnsEchteGoud op social media maakt iedereen kans op museale prijzen.

Museumkids

En ook de allerjongste museumbezoekers kunnen van alles beleven tijdens de Museumweek. Voor hen ligt er in de ‘kidsproof’ musea een echte schatkaart met pronkstukken klaar. Met daarop Museumkids-mascotte Tikkit, grappige spelletjes en een wedstrijd. Als ze hun eigen versie van het pronkstuk tekenen, schilderen of plakken maken ze kans op een bijzondere dag naar het museum met de hele klas. De pronkstukkenschatkaart is ook online te vinden.

Man en Kunst

Op werkdagen is, na Nieuwsuur om 22.45 uur op NPO2, het programma ‘Man en Kunst’ te zien, waarin Lucas de Man de mooiste verhalen aan de mooiste kunstschatten koppelt. dan duikt hij in de geschiedenis van een bijzonder kunstwerk uit een Nederlands museum aan de hand van persoonlijke verhalen, feiten en weetjes. Nieuw dit jaar is dat Lucas de Man ook in vlogs kunstwerken beschijnt. Met deze online toevoeging kan Man en Kunst uit iedere provincie een topstuk uit de museale collectie uitlichten. De vlogs zijn in de aanloop naar de Nationale Museumweek vanaf 6 maart te zien op de social media kanalen van AVROTROS.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.