Ontdek feestelijk Malta

De ridders van de Orde van Malta hebben het eiland stevige katholieke wortels gegeven en de inwoners houden wel van een feestje. Er wordt dan ook veel tijd en aandacht besteed aan christelijke feesten. Het belangrijkste religieuze feest is de Semana Santa, oftewel de Heilige Week rond Pasen. Verder is er vanaf eind mei elk weekend wel ergens een dorpsfeest, waarbij de patroonheilige van het dorp wordt geëerd. Als klap op de vuurpijl wordt er jaarlijks een vuurwerkfestival georganiseerd.

Goede Week en Pasen

De Goede Week begint op de vrijdag voorafgaand aan Goede Vrijdag. De Maltezers gaan massaal naar de kerk en het beeld van de Moeder van Smarten wordt in een processie door vele steden en dorpen gedragen. Op Goede Vrijdag zelf heerst er een ingetogen sfeer in de kerken. Versieringen in de kerken worden bedekt met lappen en de kleur rood domineert als symbool van het bloed van Christus.

Deze ingetogen sfeer slaat snel om als de klokken luiden om de stilte van de nacht te doorbreken en de opstanding van Christus aan te kondigen. Op paaszondag wordt het beeld van de Herrezen Christus door de straten rondom de kerk gedragen. De processie eindigt als de dragers al rennend en jubelend het beeld weer de kerk in brengen. Op eerste paasdag komen families samen om uitgebreid te lunchen en cadeaus uit te wisselen. Intussen zoeken kinderen paaseieren en snoepen ze van de traditionele figolla, een zoete amandeltaart.

 

 

Dorpsfeesten

Van eind mei tot en met september is er elk weekend wel ergens op Malta een dorpsfeest te vinden, waarbij de patroonheilige van het dorp wordt geëerd. De traditie van deze festas grijpt terug naar de zestiende eeuw en is voor veel dorpen het sociale hoogtepunt van het jaar. Bandjes zorgen voor vrolijke muziek, de straten zijn met lichtjes versierd en overal staan foodstalletjes met traditionele specialiteiten zoals noga en mqaret, een heerlijke cake met dadels. Het uit de kerk hijsen van het standbeeld van de beschermheilige en deze op het dorpsplein plaatsen is het ceremoniële hoogtepunt van het feest, maar de menigte gaat écht los als het vuurwerkspektakel losbarst.

 

 

Internationaal Vuurwerk Festival

Ben je fan van vuurwerk? Dan ben je in Malta aan het juiste adres. Niet alleen wordt er tijdens de dorpsfeesten vuurwerk afgestoken, er bestaat ook een heus vuurwerkfestival. Dit knallende festival is in 2004 geïntroduceerd ter ere van de toetreding van Malta tot de Europese Unie. Het festival gaat op zaterdag 22 april 2017 van start in Gozo, gevolgd door een show in Marsaxlokk op vrijdag 28 april. De Grande Finale op 30 april vindt plaats tegen het prachtige decor van de Grand Harbour in Valletta.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.