KunstenaarsCentrumBergen bestaat 70 jaar!

Spraakmakende kunstenaars als Charley Toorop, Constant en Lucebert stonden aan de wieg van KunstenaarsCentrumBergen (KCB). De vereniging biedt sinds 1947 een podium aan beeldend kunstenaars die in Bergen wonen, werken of er een bijzondere band mee hebben. Om zijn 70-jarig jubileum te vieren komt het KCB dit voorjaar met de manifestatie Kunst = een veelkoppige draak. Deze omvat een grote overzichtstentoonstelling, een symposium en tal van podiumactiviteiten die gedurende zes weken de toon zetten in museum Kranenburgh. De manifestatie start op zondag 2 april 2017 met de feestelijke opening van de tentoonstelling. Het symposium AUTONOMIE en ENGAGEMENT vindt plaats op vrijdag 19 mei 2017.

Veelkoppig

Momenteel telt het KCB zo’n 200 leden, een ‘veelkoppig’ gezelschap van professionele kunstenaars waaronder schilders, grafici, beeldhouwers, edelsmeden, componisten, fotografen, schrijvers en theatermakers. Net als hun beroemde pioniers willen ze elkaar inspireren, steunen en versterken, onder meer door samen exposities te maken. Tegelijkertijd wil het KCB de discussie over kunst en het belang van kunst voor Bergen levendig en actueel houden. Zij waren het die in het verleden de kunstenaars van de Bergense School opnieuw onder de aandacht brachten. Vanaf de jaren zeventig drong het KCB er bij de Gemeente Bergen op aan om van villa Kranenburgh een museum te maken, wat uiteindelijk ook gebeurde.

Meer dan 150 kunstwerken

De leden van het KCB zijn met meer dan 150 kunstwerken vertegenwoordigd in de tentoonstelling die alle zalen van Kranenburgh vult. Hieronder ook werk van beroemde oud-leden als Constant, Jan Sluijters, Jaap Mooy, Lucebert, Simeon ten Holt en Charley Toorop en van zijn ereleden Kees de Kort en Gerard van der Leeden.

 

 

Een caleidoscoop van disciplines, technieken en materialen maakt je deelgenoot van de bijzondere wisselwerking tussen de kunstenaars en van het kunstzinnig klimaat in Bergen. Beroemde uitspraken en citaten van leden en oud-leden geven kleur aan onderdelen van de tentoonstelling. Zo is de titel van de tentoonstelling een citaat van schilder Constant.

 

 

Symposium AUTONOMIE en ENGAGEMENT

Tijdens het symposium op 19 mei in Nederland geeft een keur aan sprekers een persoonlijke kijk op kunst, kunstenaarschap en de betekenis van de kunstenaarsvereniging anno 2017. Met veel ruimte voor gedachtewisseling en verdieping tijdens de paneldiscussie. Het symposium wordt geleid door Elvira van Eijl, kunsthistorica en docent aan de AKI-ArtEZ. Sprekers:
Maarten Doorman, filosoof-dichter | Ruben Jacobs, docent HKU Utrecht en schrijver | Els Cornelis, kunstenaar | Pleunie Franke, kunstenaar | Tabo Goudswaard, kunstenaar en ondernemer | Jasper Donkers, filosoof | Adviesbureau Business & Decision, presentatie over autonomie, kunst en autisme.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.