Zet je roze bril af bij het kopen van een motor

In het hedendaagse verkeer worden hoge eisen gesteld aan motor en berijder. Zaken als veiligheid en betrouwbaarheid zijn dan ook niet vanzelfsprekend en vaak van levensbelang. Omdat je als aspirant-koper niet altijd de technische kennis bezit om een motor goed te kunnen beoordelen maar wel extra zekerheid over de motor wilt hebben kan het verstandig zijn om een aankoopkeuring te laten doen. Keurmeester Erik van Lent geeft alvast wat tips.


Van Lent is op de MOTORbeurs aanwezig met de Coolwall. Een lijst met de coolste motoren van 2017. “Er zijn heel veel dingen waar je op moet letten als je een nieuwe motorfiets koopt. Het gaat er tenslotte om dat je er veilig mee de weg op kunt en dat je zo lang mogelijk plezier van de fiets hebt”, aldus Van Lent.

5 tips van keurmeester Erik van Lent

Tip 1: Zet je roze bril af
“Een van de belangrijkste tips als je een nieuwe motorfiets gaat kopen is om je roze bril af te zetten. Misschien heb je het ding al op internet gezien, zie je jezelf er al op rijden en ben je eigenlijk al zo goed als verkocht. Een handelaar ziet dat aan je vanaf het moment dat je de winkel binnenloopt. Het verkooppraatje klinkt eigenlijk al meteen goed in de oren en de wat mindere punten moffel je in gedachten al snel weg. Neem dus iemand mee die het puur feitelijk kan bekijken en nog helemaal geen binding heeft met de motor. Iemand die je even met beide benen op de grond kan zetten.”

 

 

Tip 2: Niet de laagste prijs
“Bij het googelen zul je zien dat er bepaalde handelaren zijn die de motor altijd tegen de laagste prijs te koop hebben staan. Er is vaak een reden dat ze dat kunnen doen. Soms heeft de motor schade gereden of is het aantal kilometers te mooi om waar te zijn. Er is een reden dat er op dit soort motoren toch nog een marge gehaald wordt. Dat betekent dat ze wel heel erg goedkoop zijn ingekocht. In dat geval is goedkoop toch vaak duurkoop. Ga liever voor het middensegment qua prijs.”

 

 

Tip 3: Neem een kijkje in de keuken
“Als de werkplaats van het bedrijf waar je gaat kijken heel chaotisch en slordig is, dan zegt dat vaak ook iets over de manier van werken. Hetzelfde geldt voor een aankoop bij een particulier. Als het huis een rommeltje is en er wordt slordig met spullen omgegaan, waarom zou het dan anders zijn met de motor? Neem dus een kijkje achter de schermen.”

Tip 4: geen contract tekenen voor een proefrit!
“Maak altijd een proefrit en het liefste nog hetzelfde type motor bij verschillende bedrijven zodat je een beetje een gevoel krijgt van wat het ding wel en niet hoort te doen. Maar, er zijn bedrijven die bij een proefrit vragen of je eerst een contract wil tekenen. Niet doen dus! Het hoort vanzelfsprekend te zijn dat je een proefrit maakt. Als ze vragen om een ondertekening van een contract klopt er al iets niet.

Tip 5: laat een aankoopkeuring doen
Tja, ik raad iedereen aan om een aankoopkeuring te laten doen. Een onafhankelijke keurmeester heeft geen band met de motorfiets en hij heeft er geen voordeel bij als de fiets wel of niet wordt goedgekeurd. Hij kijkt beroepsmatig veel nauwkeuriger naar alle punten dan een particulier. Een keurmeester kan goed inschatten welke onderhoudskosten er eventueel binnenkort aankomen, hij kan het framenummer en bouwjaar controleren en loopt de motor grondig na. Zo maak je de kans wel heel erg klein dat je een kat in de zak koopt.
Erik van Lent is op de MOTORbeurs aanwezig met de Coolwall. Een lijst met de coolste motoren van 2017. Bezoekers kunnen zelf bepalen wat volgens hen de coolste motoren zijn. De Coolwall is te vinden bij de doorgang van hal 8 naar hal 7.

MOTORbeurs Utrecht

De beste plek om het motorseizoen te starten is MOTORbeurs Utrecht, van 23 tot en met 26 februari 2017 vindt de motorliefhebber hier alles wat met motoren te maken heeft. In de Jaarbeurs is een breed aanbod voor alle motorliefhebbers bijeengebracht. Van grote multibrand dealers en motorhandelaren tot reisorganisaties, motorclubs, motorverhuur en gereedschap. Bijna alle importeurs van motormerken presenteren hun nieuwe modellen voor het nieuwe seizoen. Daarnaast staan er traditiegetrouw spectaculaire stuntshows op het programma.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.