Winter Wonder Weken Leiden trekt ruim 250.000 bezoekers naar de stad

Nog niet eerder trok de binnenstad van Leiden zo veel bezoekers tijdens de Winter Wonder Weken. In vergelijking met vorig jaar laten de cijfers een procentuele stijging zien van 13 %. De zes verschillende evenementen binnen de Winter Wonder Weken (intocht van Sinterklaas, het Huis van Sinterklaas, de drijvende ijsbaan met daarnaast de nostalgische kermis, de drijvende kerstmarkt, de Lichtjesparade en Joris Kerstboom) die werden georganiseerd in de periode van 19 november tot eind december, genereerden daarmee een enorme economische spin off voor de binnenstad, zo blijkt ook uit onderzoek.

Leiden wint de Kerstmarkt Award 2016

Leiden wint de Kerstmarkt Award 2016

Kerstmarkt en ijsbaan grootste trekkers

De ijsbaan die 9 december geopend werd, trok afgelopen editie maar liefst 60.000 bezoekers waaronder ook dit jaar weer veel scholieren en studenten. Het was de drukste editie ooit. De opening van de Kerstmarkt een week later resulteerde in een toenemende bezoekersstroom.

 

 

T.o.v. vorig jaar liet de kerstmarkt een stijging zien van 20.000 bezoekers. Erwin Roodhart, centrummanager Centrummanagement Leiden: “Dit jaar hebben wij de periode dat de kerstmarkt geopend was tot na de kerstdagen doorgetrokken. Zo konden wij met name ook bezoekers van buiten Leiden en mensen die kerstvakantie hadden laten kennismaken met onze gezellige kerstmarkt. Uiteraard merken we ook dat de Kerstmarkt van Leiden naam gaat maken. De reikwijdte van alle berichtgeving via met name alle social media neemt toe en al deze inspanningen werden dit jaar door de bezoekers van onze kerstmarkt bekroond met de Award voor Beste Kerstmarkt 2016. Deze erkenning gaat ons komend jaar natuurlijk ook weer helpen om Leiden en onze kerstmarkt nog meer onder de aandacht te brengen van alle media touroperators en daarmee bezoekers.”

De drijvende ijsbaan in Leiden. Foto: Hans Jonker

De drijvende ijsbaan in Leiden. Foto: Hans Jonker

Joris Kerstboom

Dit jaar stond Joris Kerstboom op de Beestenmarkt. Dit evenement en gelijknamig tv-programma van de KRO-NCRV leverde Leiden heel veel extra publiciteit op. Meer dan 1 miljoen kijkers hebben de twee uitzendingen gezien waarin ook Leiden veelvuldig werd genoemd.

Onderzoek

Interessant is dat uit afgenomen enquêtes is gebleken dat veel bezoekers meer dan een keer de ijsbaan en/of kerstmarkt bezoeken. Het herhaalbezoek neemt dus toe en dat is GOED voor de economische bedrijvigheid in de binnenstad. Daarnaast zien we dat veel bezoekers de kerstmarkt en ijsbaan combineren met museumbezoek, winkelen en een hapje en een drankje. Maar liefst 65% van de bezoekers combineert hun bezoek aan deze evenementen met een bezoek aan onze stad, waarbij de combinatie met winkelen (46%) het meest werd genoemd.

Eco-glazen. Ga Goed!

Dit jaar werd in samenwerking met de gemeente Leiden op de ijsbaan en de kerstmarkt gewerkt met eco-glazen voor koude dranken. Dit zorgt ervoor dat beide evenementen minder vuil produceren en dat is natuurlijk GOED, zoals ook de campagne heet die is ingezet door de gemeente. Uit onderzoek is gebleken dat het grootste gedeelte van de bezoekers ook bereid is om statiegeld te betalen voor deze glazen en dat is een positief resultaat. Daarnaast is dit jaar geïnvesteerd in een stroomnetwerk rondom de kerstmarkt, ook een manier om dit evenement groener te maken.

2017 editie

Met deze editie nog vers in het geheugen kijken we natuurlijk ook alvast vooruit. Vanuit de insteek ‘beter maken wat goed is’ zal voor de editie 2017 vooral gekeken gaan worden hoe we alle bestaande succesvolle evenementen kunnen gaan uitbreiden om Leiden in de winter nog aantrekkelijker te maken. De Winter Wonder Weken werkten al samen met Leiden is OPEN en het SingelSpark. Afgelopen jaar konden we hieraan ook het nieuwe en sympathieke Kinder DOE(za) Festival toevoegen.. Dit werd georganiseerd in het Van der Werfpark door de ondernemersvereniging van de Doezastraat op 27 en 28 december en bleek direct een succesvolle aanwinst voor de stad tijdens de kerstvakantie.

 

 

Tot slot willen wij vooral alle vrijwilligers bedanken die zich hebben ingezet om al deze bovenstaande evenementen tot een succes te maken. Want dat Leiden ook in de winter bruist, zou niet kunnen zonder de honderden vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.