Het Dutch Mountain Film Festival kent een spectaculair begin

Highliners uit heel Europa geven tijdens de openingsdag van het 7e Dutch Mountain Film festival op 10 februari in Kerkrade een spectaculaire demonstratie. De gezekerde koorddansers gaan die dag vanaf 17.00 uur balancerend over touwen tussen de torenflats aan de Jonkerbergstraat en de Ursulastraat in Kerkrade lopen.

Highliners

In de aanloop en de voorbereiding van de demonstratie verblijven de highliners de hele week op eenzame hoogte; ze slapen op de daken van de flats. Scouting St. Willibrod zorgt voor warme drank en iets te eten. Het gaat om het eerste Nederlandse Highline festival, onder de naam: The Safety Meeting. Highlining is een sport die normaal gesproken wordt beoefend in het hooggebergte, maar speciaal voor het Filmfestival komen de highliners naar Kerkrade. Tijdens het filmfestival is er voor mensen die belangstelling hebben voor Highlining en slacklining de film ‘Line Revolution’.

 

 

Op dezelfde dag wordt aan een van de zijgevels van de torenflats, waar de hoogste klimmuur van Nederland is gecreëerd, een demonstratie sportklimmen in Alpine stijl gehouden. Hierbij gaat een klimmer voor om het touw te zekeren, andere klimmers komen na. Het gaat om een methode die in veel sportklimgebieden wordt gebruikt, vooral op de hoogste bergen van de wereld. De klimmuur in Kerkrade wordt in maart definitief opgeleverd, wanneer een kunstenaar een muurschildering op heeft aangebracht. De demonstratie op de klimmuur is tevens de officiële aftrap voor Super Local, een duurzaam bouwproject van de gemeente Kerkrade, woningcorporatie Heem Wonen en IBA Parkstad.

 

 

DMFF Filmprogramma vol primeurs

Meer dan 40 adembenemende, humoristische en indrukwekkende filmsvormen het DMFF Filmprogramma. Daarin zitten 18 Nederlandse premières en 1 wereldpremière: ‘Het Bergdorpje’. Deze documentaire van de Limburgse filmmaker Roel Willems laat zien hoe de inwoners van het enige bergdorpje in Nederland worstelen met leefbaarheid en het behouden van tradities. Een andere primeur is een aparte filmzaal voor DMFF Extreme: films over de uitersten van de bergsport. Daarnaast brengt het DMFF Nepal onder de aandacht. In samenwerking met het Kathmandu International Mountain Film Festival (KIMFF) zijn enkele films met een Nepalees thema te zien, naast 4 recente prijswinnaars van het KIMFF. Zoals ‘Lama La’ een roadmovie over een boeddhistische monnik die tijdens de burgeroorlog een maoïstische guerrillastrijder op zijn pad vindt. Authentieke bergcultuur, spectaculaire beklimmingen, alarmerende natuurverschijnselen en inspirerende avonturiers: dat is het DMFF.

Het motto van deze editie van het DMFF is geïnspireerd op Alexander von Humboldt. ‘Waar we niet van houden, zullen we nooit beschermen’. En juist nu hebben we een generatie nodig die weer bewondering heeft voor de natuur. Daarmee is het werk van de 19de-eeuwse wetenschapper en bergbeklimmer opnieuw van groot belang gezien onze omgang met de aarde in een tijd van klimaatveranderingen. Het gaat daarbij niet alleen over het landschap, maar ook over de unieke cultuur van de bewoners van de meest afgelegen en hoge plekken op aarde.

Tentoonstellingen over het landschap

Naast het filmprogramma presenteert het DMFF verschillende tentoonstellingen waarin het landschap centraal staat. Klimmer en fotograaf Paul Lahaye heeft opnieuw de DMFF Foto-expositie georganiseerd. 3 gerenommeerde fotografen belichten elk een heel ander aspect van het landschap in de bergen. Dit jaar zijn dat de Nederlandse fotografen Rogier van Rijn (skiën), Frank Husslage (berglandschappen) en Sloveen Peter Gedei (speleologie). In SCHUCNK* Glaspaleis zijn tot 26 februari 2017 2 installaties te zien met de bergen als thema. Met ‘Very far, very far’ nemen Persijn Boersen en Margit Lukács de bezoeker via diverse media mee de natuur in. ‘Ice age; renewing a landscape’ van Robert Roelink gaat over de noodzaak de natuurlijke omgeving te beschermen. Ook zullen de beste inzendingen van de Facebookfotowedstrijd te zien tijdens het DMFF.

Cultureel en sportief randprogramma

De zevende editie van het DMFF biedt zoals gewoonlijk naast bergfilms en bergfoto’s en de uitreiking van film- en fotoprijzen een cultureel, sportief en culinair randprogramma. Koen Geurts (filmmaker, appbouwer en docent visuele communicatie bij Zuyd Hogeschool) en Joos Philippens (verantwoordelijk voor journalistieke innovatie bij De Limburger) verzorgen een workshop vloggen in de bergen. Daarnaast zijn er workshops slacklinen en stopmotion (voor kinderen). Onder leiding van journalist en televisiepresentator Aart Zeeman vindt een discussie plaats over ‘Dodelijke onderschatting’. Voor de kinderen is er zaterdagmiddag een programma met klimmen, kampvuur en vele andere binnen- en buitenactiviteiten. Na 2 dagen films staat zondag 12 februari de unieke Bergrun in Bergdorpje Vijlen op het programma. Een estafetteloop met onderweg de langste klim van Nederland. De duurzame IBA klimroute wordt geopend, er is een high altitude camping, bezoekers kunnen fietsen of highlinen en er is heerlijk Bergsteigeressen. Kortom, alle reden voor een korte vakantie daar waar de bergen beginnen.

Het DMFF is een internationaal filmfestival voor een breed publiek rond het thema ‘bergen’. Over de mens in de bergen en over mensen die bergen verzetten. Het festival wil bezoekers de schoonheid en waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven in een afwisselend programma, met ruimte voor cultuur, sport, natuur, lifestyle, ecologie, geschiedenis en drama. Het festival is als een bergtocht met telkens nieuwe vergezichten en ontmoetingen. Het DMFF is een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland. Het festival is lid van de International Alliance for Mountain Film, de organisatie ter promotie en bevordering van de berg cinematografie.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.