Beleef de bergen het Dutch Mountain Film Festival 2016

Van 6 tot en met 13 maart 2016 vindt voor de zesde keer het Dutch Mountain Film Festival plaats. Met meer dan 40 internationale films – speelfilms, documentaires, filmverslagen en artistieke producties – op het programma, evenals fototentoonstellingen, lezingen en bergsportactiviteiten, kunnen berg-, natuur- en filmliefhebbers gedurende acht dagen hun hart ophalen in Heerlen en omgeving.
film-festival-dutch-mountain

Adembenemend uitzicht, opgaan in de beweging, overleven in extreme omstandigheden, continu grenzen opzoeken, oog in oog met de natuur komen, adrenalinekicks, ontnuchtering, troost en inspiratie. De bergen zijn een schatkist voor verhalen.

Highlights

Op het programma van het Dutch Mountain Film Festival staan meer dan 40 bergfilms van nationale en internationale komaf. Protagonisten, filmmakers en experts op het gebied van (berg)film verzorgen inleidingen op de films. Een paar highlights:

 • Sunakali
  Sunakali is een prijswinnende documentaire over een meisjesvoetbalteam in een van de minst ontwikkelde gebieden van Nepal. Tegen de achtergrond van het prachtige, ruige berglandschap volgt de film Sunakali en haar voetbalteam tijdens hun voorbereiding op het landelijke kampioenschap. Regie: Bhojraj Bhat (Nepal).
 • The great white silence
  The great white silence, een film uit 1924 over het majestueuze en mystieke poollandschap, laat het verhaal zien van de gedoemde expeditieleider Robert F. Scott die zijn wedloop om de verovering van de zuidpool tegen de Noor Amundsen uiteindelijk met de dood moest bekopen. Bij de film wordt live muziek gespeeld door filmjournalist en musicus Kevin Toma die hij in opdracht van het DMFF speciaal The Great White Silence componeerde. Regie: Herbert Ponting (Groot Brittannië).
 • Beyond Sleep
  Beyond Sleep is gebaseerd op de bestseller Nooit meer slapen van W.F. Hermans. De film gaat over de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. Het is een grandioos verhaal over de kracht van de natuur en de kracht van dromen. Regie: Boudewijn Koole (Nederland).
 • K2, touching the sky
  K2, touching the sky is een film van de Poolse alpiniste en filmmaker Eliza Kubarska. Ze wil graag moeder worden en vraagt zich af of dat is te combineren met bergbeklimmen. Om deze vraag te onderzoeken, gaat zij met vier kinderen van omgekomen alpinisten naar het basiskamp van de K2-expedities. De film is een intiem portret van tegenstrijdige emoties, omlijst met archiefmateriaal uit de jaren ’80, interviews met overlevenden en adembenemende beelden van het Karakorumgebergte. Regie: Eliza Kubarska (Polen).

 

ZIE OOK: 6 Bergen die je moet beklimmen in China

 

Het Dutch Mountain FilmFestival combineert de vertoning van bergfilms met andere programma-onderdelen zoals tentoonstellingen, lezingen en buitensportactiviteiten. Bijzonder is een fototentoonstelling met 3D beelden van de Catalaanse bergbeklimmer Emili Juncadella uit begin vorige eeuw.

 

 

Filmprijzen

Op zondag 13 maart worden een drietal filmprijzen uitgereikt. De hoofdprijs – de crossborder DMFF award, incl. een bedrag van € 1500,- – wordt uitgereikt aan de maker van de meest artistieke bergfilm. Andere prijzen zijn de De Spiegel Best Newcomers Award en de Parkstad Limburg Jury Award.

Comments are closed.