Landelijk Mondriaan tot Dutch Design jaar viert 100 jaar De Stijl

Gisteravond werd in het Achmeagebouw voor de stad Leiden het officiële startsein gegeven voor de viering van het themajaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl, 100 jaar innovatie’. De drukbezochte opening werd ingeluid met het Manifest van Van Doesburg, uitgevoerd door theatergezelschap De Veenfabriek.

Opening themajaar De Stijl door Leiden Marketing

Opening themajaar De Stijl door Leiden Marketing

Wethouder Robert Strijk ging vervolgens samen met Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal en muzikant en componist Ton van der Meer van de Veenfabriek wat dieper in op de kunstbeweging ‘De Stijl’ en waarom deze 100 jaar na dato een viering in Leiden verdient.

Leiden, geboortestad van De Stijl

Leiden is de bakermat van De Stijl. Hier werd het tijdschrift waaraan de internationale kunstbeweging haar naam dankt door Theo van Doesburg 100 jaar geleden opgericht. Een beweging die richting wilde geven aan een nieuwe wereld, die van het moderne leven in de twintigste eeuw. Toen revolutionair! Nu 100 jaar na dato maakt Leiden de balans op en organiseert vele exposities, voorstellingen, lezingen en bijeenkomsten waarin deze stroming centraal staat.

 

 

Het ritme van een Russische dans

Niet iedereen weet het wellicht, maar wie goed naar het Achmea gebouw kijkt, ziet dat ook dit gebouw is geïnspireerd op De Stijl, te zien in het gebruik van de primaire kleuren (rood, geel en blauw) en de abstracte vormen. Architect Fons Verheijen baseerde het ontwerp op een schilderij van van Doesburg ‘Het ritme van een Russische dans’. Dat de opening dus juist hier plaatsvond is geen toeval.

 

 

Het Blauwe Uur maakte een artistieke en speelse animatie van het schilderij met licht en geluid en onthulde hiermee tijdens de opening het beeldmerk dat Leiden dit jaar gaat gebruiken voor haar marketingcampagnes. Want naast een prachtige en rijke culturele programmering, wordt er zowel nationaal als internationaal campagne gevoerd om zo veel mogelijk mensen Leiden te laten bezoeken met cultuur/stijlmotief.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.