STRP speelt met de zintuigen van mens en machine

De zintuigen van mens en machine, Senses & Sensors, staan centraal tijdens STRP Biënnale 2017. Van 24 maart tot en met 2 april komen bezoekers uit de hele wereld naar het Klokgebouw op Strijp S voor interactieve installaties, performances, concerten, lezingen en workshops.

Daan Brinkman & Gosse de Kort - Hybrid

Daan Brinkman & Gosse de Kort – Hybrid

Spraakmakend

Nieuwe spraakmakende onderdelen zijn de Award for Creative Technology (ACT) en de verdieping en uitbreiding van de Conference for the Curious naar 2 dagen. Tevens toont STRP zich een culturele magneet door het aangaan van talloze samenwerkingen met partners in binnen- en buitenland.

 

 

STRP (spreek uit als ‘strijp’) groeide in 8 edities uit tot het grootste evenement voor creatieve technologie in Nederland, met in 2015 bijna 30.000 bezoekers in 10 dagen.

Kenmerkend is de typisch Eindhovense mix van creativiteit en technologie. Daarnaast produceert en presenteert STRP steeds meer nieuw werk en nieuwe concepten van legendarische performance-pioniers, jonge choreografen, visionaire auteurs en opkomende hybride makers.

 

 

Thema

Senses & Sensors gaat over waarneming. Niet alleen zintuigelijke waarneming, maar ook de manier waarop creatieve technologie een intensere manier van voelen, proeven, ruiken en bewegen mogelijk maakt. Kunst en wetenschap hebben een toenemende belangstelling voor multisensorische belevingen. Daarom focust STRP op deze vergaande verstrengeling van het biologische en het technologische, het fysieke en het virtuele, het analoge en het digitale.

Directeur Angelique Spaninks koos bewust voor deze nieuwe opzet: “STRP is een voorloper. Als eerste presenteren we deze werken in een grootschalige context. Dit schept letterlijk ruimte in de immense hallen van het Klokgebouw. Met Senses & Sensors zoeken we het nog een tik, toon en tinteling verder.”

Children of the Light - Warping Halos

Children of the Light – Warping Halos

Hoogtepunten STRP Biënnale 2017

De Amsterdamse Children of the Light maakten de afgelopen jaren furore in internationale clubs en musea. Hun nieuwe werk Warping Halos gaat op STRP in wereldpremière. Het roept een kosmos vol kleur op die drijft op een speciaal gecomponeerde soundscape van de muzikale omnivoor Huerco S. Hoewel deze installatie op zich al zinsbegoochelend is, komt hij tijdens het eerste weekend van STRP ook nog eens tot leven als kunstenaars en muzikanten er live mee aan de slag gaan

Ook de komst van de Cypriotisch/Australische kunstenaar Stelarc -een van de godfathers van de cyborgkunst- belooft een hoogtepunt te worden. Liep hij in 2013 nog op een gigantisch exoskeleton door het Klokgebouw, nu komt hij terug met de Europese première van één van zijn meest recente performances: Re-Wired/Re-Mixed. Dit werk is als een sensorische vierendeling. Stelarc kijkt met de ogen en hoort door de oren van 2 verschillende mensen in 2 verschillende steden. Ook zijn rechterarm wordt door anderen gecontroleerd. Alleen de rest van zijn lijf is nog ter plekke en van hem. Hoe dat voelt, toont en vertelt hij bij STRP uit de eerste hand.

STRP act en conference for the Curious

Nieuw is de STRP Award for Creative Technology, kortweg STRP ACT, een prijs bestaande uit vier delen. Met steun van Brabant C, Trudo en Park Strijp Beheer wordt ze dit jaar voor het 1e uitgereikt. Op de 1e ‘open call to ACT’ die eind 2016 gelanceerd werd, kwamen 61 reacties binnen, uit binnen- en buitenland. Een internationale jury kiest eind januari de eerste 3 winnaars. Zij realiseren met het prijzengeld ieder een werk voor STRP Biënnale 2017.

Ook de STRP Conference for the Curious beleeft vanaf dit jaar een upgrade, mede met steun van Brabant C. Op woensdag 29 maart focust een twaalftal sprekers uit cultuur en wetenschap, onder wie de kunstenaars Stelarc, Tobias Revell en Memo Akten, op het thema Senses & Sensors.

Polymorf - Famous Deaths

Polymorf – Famous Deaths

Hoogtepunt van de conferentie is de keynote in de avond door Kevin Kelly, een van de grondleggers van techmagazine Wired en auteur van bestsellers als De Wil van Technologie en het vorig jaar verschenen The Inevitable. In dit laatste boek schetst hij de 12 drijvende krachten die volgens hem de komende dertig jaar bepalend zijn voor hoe technologie zich ontwikkelt. Kelly is een van de weinige kenners die al 30 jaar bij digitale technologie en internet betrokken is en continu vooruit blijft kijken.

De echt nieuwsgierige bezoeker kan zich 2 dagen laven aan toekomstverhalen, want op donderdag 30 maart neemt VPRO Medialab het stokje over. VPRO Medialab explores the future of media and storytelling vormt het sluitstuk van de reizende dialoog langs 5 festivals. De basis is het Meet the Maker-format, waarin bezoekers ideeën uitwisselen met 18 radicale mediavernieuwers. Deze sessies zijn onderdeel van het uitgebreide programma van 3 interessante keynotes, guided STRP Expo Tours, live performances, pitching for funding, Exploding Cinema en meer. Onder andere cultureel hacker en next-level filmmaker Lance Weiler en StoryCode-oprichter Aina Abiodun geven de toekomst hierin vorm en een stem.

Co-producties

Kunstruimte MU, tegenover het Klokgebouw, presenteert tijdens STRP het spraakmakende Door into the Dark van het Britse Anagram. Blootsvoets, geblindeerd en met een koptelefoon op volgen bezoekers met hun handen een touw dat hen meevoert door een levendige wereld van sensatie, risico’s en illusie. Op het New Yorkse Tribeca Film Festival stonden talloze mensen in de rij om deze documentaire live-ervaring mee te maken. MU en STRP zorgen voor de première op het Europese vasteland.

Het spraakmakende Treehugger van Marshmallow Laser Feast is toegankelijk voor groot en klein. Bezoekers worden meegenomen in het hart van één van de grootste levende wezens op aarde: een gigantische Sequoia boom. STRP ontwikkelde deze VR installatie samen met Cinekid Medialab, het Londense Southbank Centre en het Migrations festival uit Wales.

Mashmellow Laser Feast -Treehugger

Mashmellow Laser Feast -Treehugger

Performances and STRP Sounds

Tussen alle installaties in de immense hallen van het Klokgebouw zijn regelmatig pop up performances en theater te ontdekken. Zo brengt aanstormend choreografe Katja Heitmann een voorpremière van haar nieuwste project Pandora’s Dropbox. Hierin bewegen 6 dansers zich letterlijk op de grens van het machinale. Choreograaf Arno Schuitemaker maakt speciaal voor STRP een adaptatie van zijn voorstelling I will wait for you, die dansers als publiek uitdaagt om in trance te komen en te blijven.

Deze editie van STRP gaat nog meer dan voorheen de muzikale diepte in. Lokale helden presenteren nieuw werk in een door hen gecureerde avond. Op zaterdag 25 maart presenteren Het Wild en Cairo Liberation Front een avond waarin Eurabia de boventoon voert. Op zondag 26 maart weeft het Modulab van Stefan Robbers de middag aan de vroege avond. Tussen de Modulab sessies door bouwt onder anderen de avontuurlijke cellist Maarten Vos bruggen tussen klassiek en elektronica en spelen Huerco S en de Children of the Light een live set.

Zaterdag 1 april in het tweede weekend van STRP staat de nieuwe A/V show van Albert van Abbe centraal. Die avond begint met de full performance Pandora’s Dropbox van Katja Heitmann. Daarna brengt futuristisch storyteller Liam Young zijn expanded live cinema performance In The Robot Skies voor het eerst naar Nederland – een verhaal waarin hij ons laat kijken door de ogen van een drone. Aansluitend is de beurt aan Huerco S. die een brug slaat naar de muziek met zijn Ambiënt live set. Dan neemt het Vlaamse duo Sendai (Peter van Hoesen & Yves de Mey) de tafels over om deze een uur later door te geven aan Albert van Abbe die zijn minimalistische techno via custom audio-reactieve software liquid landschappen van licht en donker laat schetsen. Na Van Abbe regeert vervolgens alleen nog het geluid als Monolake de avond overneemt met zijn futuristische en uitgesproken ritmische Live Surround set vol drone elementen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.