ANVR wint felbegeerde innovatie-award van de Verenigde Naties

Reisbrancheorganisatie ANVR kan feestelijk haar 50e jaar afsluiten. Gisteravond heeft zij in Madrid tijdens de internationale toerismebeurs de eerste prijs in ontvangst mogen nemen van de Verenigde Naties. Zij ontving de felbegeerde ‘UNWTO Award for Innovation in Research and Technology’ voor de Carmacal-calculator, een online calculator waarmee reisondernemingen nauwkeurig de CO2-vakantievoetafdruk kunnen meten.

Best innovatief initiatief

“We waren al zo blij toen afgelopen jaar deze calculator als beste innovatieve initiatief ter wereld werd uitgeroepen door de World Travel Tourism Council. Maar nu wij ook nog eens de eerste prijs van de Verenigde Naties hebben ontvangen, is dat natuurlijk een enorme erkenning waar wij heel trots op zijn”, aldus een enthousiaste Frank Oostdam, directeur/voorzitter ANVR, vanuit Madrid. “Natuurlijk kun je zoiets niet alleen”, gaat hij verder. “We hebben nauw samengewerkt met NHTV Breda University of Applied Sciences, die het idee hebben bedacht en de tool ontwikkeld, Climate Neutral Group, Hogeschool Zeeland, Eceat, iBuildings en andere toeristische bedrijven, zodat we met deze calculator de negatieve invloeden van het reizen verder kunnen terugdringen en de positieve impacts kunnen versterken.”

 

 

In totaal waren er maar liefst 139 inzendingen uit 55 verschillende landen die deelnamen aan de verschillende categorieën. Tijdens de FITUR, de internationale toerismebeurs in Madrid, is ’s avonds op 18 januari bekendgemaakt wie van de 3 finalisten –Spanje, Portugal, Nederland– met deze prestigieuze innovatie-award naar huis mag.

“De awards van de UNWTO weerspiegelen de inspanningen die de toeristische sector wereldwijd onderneemt om innovatie naar een meer duurzame en verantwoorde toekomst te bevorderen”, aldus UNWTO secretaris-generaal Taleb Rifai. “In de afgelopen 10 jaar hebben de awards aangetoond dat de toeristische sector hoog inzet om dit doel te bereiken. En dit jaar speciaal, omdat we in 2017 het Internationale Jaar of Sustainable Tourism for Development vieren”, voegt Rifai toe.

 

 

De ANVR verwacht dat vanuit nationale en internationale reisondernemers veel belangstelling bestaat voor deze in de wereld unieke vakantievoetafdruk-calculator. Reisondernemingen kunnen hiermee de reis, niet alleen vluchten maar de gehele pakketreis, zó samen stellen dat deze zo min mogelijk effect heeft op het klimaat. De online calculator meet niet alleen de uitstoot van vliegreizen, maar ook van andere wijzen van vervoer plus bijna een miljoen accommodaties wereldwijd, lokale excursies, transfers, etc. Inmiddels zijn tal van ANVR-reisorganisaties hiermee aan de slag.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.